Привільненська громада

Рівненська область, Дубенський район

Як зареєструвати право власності на будинок в селі

Дата: 08.05.2020 16:39
Кількість переглядів: 780

Фото без описуУ Вас є будинок в селі, в якому Ви живете, але відсутні документи, які підтверджують право власності на нього? У такому випадку, не забувайте: один тільки факт проживання в будинку, навіть при наявності реєстрації місця проживання, навіть протягом багатьох років, не дає підстав вважати таку будівлю Вашою власністю. Адже неоформлений належним чином будинок з точки зору законодавства – це лише будівельні матеріали. Наслідком цього є неможливість вільно розпоряджатися будинком: Ви не маєте права продати його, подарувати або навіть оформити як спадщину. Крім цього, без оформлення будинку в сільській місцевості в даний час неможливо приєднатися до газових та електричних мереж, так як постачальники енергоресурсів навіть не будуть розглядати можливість підключення, якщо відсутнє право власності.

 

Для того, щоб оформити будинок без документів в Україні, існує кілька варіантів. Закон розділяє порядок процедури оформлення права власності в залежності від того, в якому році був побудований будинок – до 5 серпня 1992 року або після. Такий поділ пов’язаний з нормами законодавства, згідно з якими відбувається оформлення права власності на будинок без документів. Також будемо вважати, що площа будинку не перевищує 300 квадратних метрів. Розглянемо обидва випадки, і почнемо з варіанту, коли будинок побудований до 5 серпня 1992 року.

 

Варіант № 1: Будинок побудований до 5 серпня 1992 року

Перш за все Вам доведеться провести технічну інвентаризацію будинку. Для початку потрібно звернутися в сільську (селищну) раду та подати заяву на отримання виписки з погосподарської книги. Після отримання виписки необхідно звернутися в бюро технічної інвентаризації (БТІ) для отримання висновку про технічний стан будинку. Саме цей документ є підставою для оформлення права власності на будинок в сільській місцевості, побудований до 1992 року. Перелік документів, необхідних для отримання висновку, можна знайти на вебсайтах організацій, що займаються проведенням таких робіт. У більшості це такі документи:

  1. паспорт;
  2. ідентифікаційний код;
  3. документ, що підтверджує володіння земельною ділянкою;
  4. довідка про склад сім’ї;
  5. виписка з погосподарської книги.

Після того, як БТІ проведе інвентаризацію, Вам необхідно знову звернутися до сільської (селищної) ради, на цей раз вже з заявою про надання дозволу на оформлення права власності, з видачею свідоцтва про право власності на нерухоме майно. І нарешті, останнім кроком буде реєстрація права власності на будинок в місцевому центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП).

 

Варіант № 2: Будинок побудований після 5 серпня 1992 року

Перший крок – проведення технічної інвентаризації будинку. Раніше цим займалася Державна реєстраційна служба України, але в 2016 році вона була ліквідована. На даний час існує безліч приватних БТІ, які на Ваше замовлення виготовлять технічний паспорт будинку та всіх прилеглих будівель, що знаходяться на Вашій земельній ділянці. Після того, як фахівець виїде на місце і проведе заміри, до моменту отримання технічного паспорта проходить від 10 днів до 1 місяця.

Наступним кроком буде звернення із заявою в Державній архітектурно-будівельній інспекції (ДАБІ). При цьому необхідно самостійно заповнити декларацію про готовність об’єкта до експлуатації, додати технічний паспорт і документ, що підтверджує Ваше володіння земельною ділянкою. Це може бути державний акт, свідоцтво на право власності, виписка з реєстру нерухомості. Після отримання від ДАБІ зареєстрованої декларації про готовність до експлуатації, подаємо пакет документів у ЦНАП до державного реєстратора. Перелік документів для реєстрації наступний:

  1. паспорт;
  2. ідентифікаційний код;
  3. документ, що підтверджує володіння земельною ділянкою;
  4. копія кадастрового плану земельної ділянки;
  5. декларація про готовність об’єкта до експлуатації, зареєстрована в ДАБІ;
  6. технічний паспорт на будинок.

Державний реєстратор реєструє будинок, а Ви отримуєте виписку з реєстру прав на нерухоме майно. З цього моменту можете себе привітати – Ви стали повноправним власником будинку та можете здійснювати з ним будь-які дії – продавати, дарувати, міняти, закладати, оформляти у спадок.

При цьому врахуйте один важливий нюанс: незалежно від дати спорудження будинку, у Вас обов’язково повинні бути документи на земельну ділянку! Тобто, фактично, відправною точкою для подальшого оформлення документів на право власності будинку в селі є документи, що підтверджують право власності на землю. Якщо ж немає документів ні на землю, ні на будинок, то узаконити будинок без документів буде дуже проблематично, адже це практично самозахоплення землі та самовільне забудова. В такому випадку, Вам необхідно звернутися за отриманням консультації у юристів, які займаються вирішенням подібних питань, так як вирішити дану проблему самостійно, без звернення до професіоналів, у Вас навряд чи вийде.

Додатково повідомляємо, що при виникненні додаткових запитань та необхідності більш детальних роз’яснень законодавства, Ви маєте можливість зателефонувати за номерами телефонів: (03656) 2-10-08, (098) 815-07-37, (099) 938-25-83 з понеділка по п’ятницю з 9.00 год. до 18.00 год., оскільки на період запровадження карантину з метою протидії поширенню коронавірусу COVID-19 в Україні прийом громадян здійснюється в телефонному режимі. Адреса відділу «Дубенське бюро правової допомоги» для листування: м. Дубно, вул. Грушевського, 134, каб. 212, 213, електронна пошта: dubenske@legalaid.rv.ua.

Також повідомляємо, що Ви маєте можливість отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним телефоном 0 800 213 103, або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.

 

Анатолій Андріюк,

начальник відділу «Дубенське бюро правової допомоги» Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь