Привільненська громада

Рівненська область, Дубенський район

Відповідальність за знищення рослин, занесених до Червоної книги України

Дата: 13.02.2023 15:22
Кількість переглядів: 118

https://www.legalaid.gov.ua/wp-content/uploads/2020/03/01-350x217.png

Більшість весняних квітів знаходяться під загрозою знищення та занесені до Червоної книги України, тому  інформуємо жителів громади про запобігання незаконного придбання та збут  рослин.

 

Кожного року навесні триває масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, занесеними до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення. Це – підсніжники, білоцвіт, цикламен, шафран різних видів та інші.

Відповідно до законодавства, за порушення порядку  об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України або за порушення вимог щодо охорони таких видів рослин, знищення або незаконне вилучення їх з природного середовища передбачена адміністративна відповідальність.

Постановою Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2012 року №1030 передбачена компенсація за незаконне добування, знищення або пошкодження видів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання).

Довідково повідомляємо, що за порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, або таких, які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, передбачена відповідальність за статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення .

За порушення чи погіршення середовища перебування (зростання) рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, а також порушення умов утримання (вирощування) рослин цих видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі та пошкодження, передбачено штраф за статтею 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення .

Торгівля лікарськими та декоративними видами рослин, зібраними в порядку загального використання природних рослинних ресурсів, заборонена частиною 4 статті 9 Закону України «Про рослинний світ».

Звертаємось до громадян з проханням відмовитись від збирання та придбання рослин, занесених до Червоної книги України. Не стимулюйте недобросовісних осіб, які протиправно реалізовують червонокнижні первоцвіти. Цим ви збережете природне надбання країни для майбутніх поколінь. Давайте охороняти навколишнє природне середовище  разом!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь