Привільненська громада

Рівненська область, Дубенський район

Про якість питної води

Дата: 28.02.2023 12:34
Кількість переглядів: 70

Вода – один ізнайважливішихелементівбіосфери: життя є лише там, де є вода. Цесвоєрідний коктейль природнихмікроелементів, завдякиякимфункціонуєорганізмлюдини, і яківпливають на загальний стан їїздоров’я. За данимиВсесвітньоїорганізаціїохорониздоров’я, половина жителівнашоїпланетивживаєзабруднену воду. Щорічно у світі через низькуякістьпитної води помираєблизько 6 мільйонівчоловік.

Щороку  в Україні залишається напружена  епідемічна ситуації щодо  захворюванності  на гострі кишкові інфекції (ГКІ) та  вірусний гепатит А (ВГА), в 2022 році зареєстровано  понад 45 тис. хворих  на гострі кишкові  інфекції та 281  випадків на вірусний гепатит А. Однією  захворюваності   може служити неналежна  якість  питної  води ,незадовільний стан систем питного водопостачання, систем водовідведення, забруднення  поверхневих та підземних вод.

Згідно з нормативами, питна вода повинна відповідатинаступнимгігієнічнимвимогам:

  1. Володітихорошимиорганолептичнимивластивостями, бути прозорою, не матисторонньогоприсмаку та запаху.
  2. Не бути шкідливою за хімічним складом.
  3. Не містити хвороботворні бактерії та інші збудники захворювань(велике епідемічне значення води у розповсюдженні таких інфекційних захворювань, як холера, дизентерія, туляремія, лептоспіроз, поліомієліт тощо).
  4. Не матинегативнихвластивостей, щообмежуютьїївикористання у побуті.

Яка вона – якісна вода?

Якісна вода має бути абсолютно прозорою і «смачною» - жодного запаху чиприсмаку. Наприклад, високажорсткість води (підвищенийвміст солей кальцію і магнію) можепризвести до виникнення так званих «кам’янихзахворювань» (сечокам’яна, нирковокам’яна, жовчнокам’янахвороби), а такожподагри. Така вода даватимесильнийнакип при нагріванні. Надлишокзалізавипомітитезавдякиспецифічномукольору, присмакутакої води і осаду. Вживання води питної, яка міститьпонаднормованукількістьнітратів, у окремихвипадкахможепризвести до захворювання, яке називається водно-нітратнаметгемоглобінемія .Дане захворювання обумовлене значним підвищенням вмісту метгемоглобіну в крові, який утворюється внаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін, що призводить до кисневого голодування тканин (гіпоксії). Групипідвищеногоризикустановлятьнемовлятавіком до 1 року, якіперебувають на штучному вигодовуванні (коли  сумішіготуються на воді з високоюконцентрацієюнітратів). Такожчутливі до нітратів особи похилоговіку, хворі на анемію, та люди, якістраждаютьзахворюваннямидихальної та серцево-судинноїсистеми. Основнісимптомихвороби у немовлятпроявляються у виглядіпосинінняділянокнавколо рота, рук і на стопах, тому цюхворобущеназивають «блакитний синдром немовлят». У дітей, щовраженіцієюхворобою, може бути блювота і пронос. Гостренітратнеотруєння у дітей в 7-8% випадкахзакінчуєтьсясмертю.

Оскільки на сьогодні практично не існує ефективних методів видалення нітратів з води в умовах децентралізованого водопостачання, Дубенськерайонне управління Держпродспоживслужбирекомендує: батькам, які мають немовлят та дітей до 3-х років – для приготування їжі та питних цілей використовувати чисту від нітратів питну воду, зокрема фасовану, бутильовану столову воду. Також ефективними є домашні фільтри: декілька ступенів очищення дозволяють очистити воду від механічних часточок, хлористих та інших органічних сполук, затримати солі металів,тощо. Недоліком є те, щофільтрипоганосправляються з мікробами – при триваломувикористаннівугільнийфільтр сам стаєджереломбактерій – їхпотрібно регулярно міняти. Мембранніфільтри, в своючергу, забезпечуютьповнеочищення води, але демінералізуютьїї - така вода не шкідлива, але і не корисна.

Однак навіть оптимально збалансована за своїм хімічним складом вода може бути забрудненою - містити патогенні мікроорганізми і побічні продукти людської діяльності, зокрема радіоактивні і токсичні хімічні речовини. У питну воду можутьпотрапитиіониважкихметалів, сполуки фосфору і сірки, пестициди, нітрати, нітрити, барвники, ПАР, нафтопродукти, фенолитощо. Найбільш  якісна та безпечна-атрезіанська вода .

Але основними  джерелами  водопостачання сільського населення є шахтні криниці,тому  собливо актуальним  постає питання можливого забруднення  ґрунтових вод, розташованих на глибині від 5 до 50 м, в весняний період, при таненні снігу, підтопленні  джерел  водопостачання  під час паводку. Для запобігання забруднення води питної рекомендуємо:

власникамшахтнихколодязівдотримуватисьвимогсанітарногозаконодавства, передбаченихДержавнимисанітарними нормами і правилами «Гігієнічнівимоги до води питної, призначеної для споживаннялюдиною» ДСанПіН 2.2.4-171-10, при їхоблаштуванні та утриманні, а саме: колодязь не рекомендуєтьсяоблаштовувати в понижених, заболоченихмісцях та на ділянках, щозатоплюютьсяпаводковими водами. Індивідуальнийколодязьслідрозміщувати на відстані не менше 20 м, а колодязьгромадськогокористування на відстані не менше 50 м відджерелможливогозабруднення (вбиралень, вигрібних ям, мережіканалізації, тваринницькихмайданчиків). Стінкиколодязівповинні бути щільними, без щілин, такими, що добре ізолюютьколодязьвідпроникненняповерхневихстоків (дощові і талі води) – зазвичайвикористовують для цьогомонолітнийзалізобетон, бетонніабозалізобетоннікільця, а за їхвідсутності – кераміку, цеглу, каміньабо дерево.  Підводнучастинустінокколодязяпотрібнозаглиблювати у водоносний горизонт не більшеніж на один метр. Дно колодязяслідвкриватифільтруючим шаром гравію (щебеню) товщиною 20-30 см. Наземначастинаколодязя (оголовок) повинна бути не менше 0,8 м вищеповерхніземлі. Для підйому води з колодязязастосовують насоси, в іншихвипадкахобладнують коловорот з міцноприкріпленим «журавлем» і відромзагальногокористування. Навколоколодязяповинен бути «замок» із добре утрамбованоїглиниглибиною 2 м і шириною з ухиломвідколодязя (висотаухилу 0,1 м). Колодязь повинен бути огороджений, матикришку, навіс, коловорот з відромзагальногокористування, лавку для відер. Не дозволяєтьсянабирати воду з громадськогоколодязявідрами, якінаселення приносить з дому. Не рідше 1 разу на рікнеобхіднопроводити чистку колодязявідзамулювання та намивання породи з одночаснимпоточним ремонтом кріплення та обладнання. Після кожного ремонту абочищенняколодязянеобхіднопроводитийогодезінфекцію.

Дбаймо про якість  питної води –про своє здоров»я.

 

Начальник  відділу  державного  нагляду за  дотриманням санітарного  законодавства Дубенськогорайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області        Тетяна САВЧУК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь