Привільненська громада

Рівненська область, Дубенський район

Справляння податків та зборів, які передбачено ПКУ

Дата: 26.07.2023 10:22
Кількість переглядів: 55

Фото без опису

Головне управління ДПС в Рівненській області нагадує, що відповідно до п. 8.1 ст. 8 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ) в Україні встановлюються загальнодержавні та місцеві податки та збори.


Згідно з п. 9.1 ст. 9 ПКУ до загальнодержавних податків належать:

     - податок на прибуток підприємств;

     - податок на доходи фізичних осіб;

     - податок на додану вартість;

     - акцизний податок;

     - екологічний податок;

     - мито;

     - рентна плата.

 
Рентна плата складається з: рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин; рентної плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин; рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України; рентної плати за спеціальне використання води; рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів; рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України (п. 251.1 ст. 251 ПКУ);


Згідно з п. 10.1 ст. 10 ПКУ до місцевих податків належать:

     - єдиний податок;

     - податок на майно.

 
Податок на майно складається з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; транспортного податку; плати за землю (п. 265.1 ст. 265 ПКУ).


Згідно з п. 10.2 ст. 10 ПКУ до місцевих зборів належать:
     - збір за місця для паркування транспортних засобів;

     - туристичний збір.


Тимчасово, до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України, встановлюється військовий збір (п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

 

 

Від погашення податкового боргу надійшло

майже 8 млн гривень

Фахівці Дубенського відділу по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Рівненській області повідомляють, що на Дубенщині станом на перше липня 2023 року рівень податкового боргу до Зведеного бюджету склав 69 млн гривень.

 

Задля зменшення заборгованості до бюджетів усіх рівнів працівниками відділу постійно ведеться відповідна робота. Зокрема, платників інформують про необхідність сплати шляхом направлення податкових вимог. У разі несплати боргу подаються  позовні заяви до суду про стягнення заборгованості, виставляються платіжні інструкції на рахунки боржників в установах банків, застосовуються заходи стягнення боргу передбачені п.95,5 ст.95 ПКУ за рішенням керівника контролюючого органу без рішення суду.

 

Відповідними заходами стягнення податкового боргу протягом шести місяців 2023 року забезпечено надходження коштів до Зведеного бюджету в сумі  7,9 млн гривень. З цієї суми до державного бюджету надійшло 3,9 млн  гривень до місцевих скарбниць – 4 млн гривень.

 

За  рахунок погашення заборгованості по єдиному внеску упродовж січня-червя 2023 року надійшло 1,1 млн  гривень.

 

Таких результатів вдалося досягти завдяки комплексному плану дій щодо скорочення податкового боргу. Так, податківці направили боржникам Дубенщини 631 податкову вимогу на суму 32,3 млн грн, склали 162 акти опису майна у податкову заставу.  Крім того, подали до суду 61 позовів на суму 4,9 млн грн про надання дозволу на погашення недоїмки за рахунок стягнення коштів з банківських рахунків та вилучення готівки у боржників, виставили 1570 платіжних інструкцій на рахунки боржників в установах банків по 33 боржникам на суму 16,3 млн гривень.

 

Сьогодні українців об’єднує одна єдина мета – перемога над ворогом та відновлення рідної України. Але все це неможливо без гідної матеріальної підтримки – своєчасно сплачених податків. Податківці звертаються до платників, які вже допустили виникнення податкового боргу, з пропозицією виявити громадянську відповідальність перед державою та суспільством і здійснити сплату податкових зобов’язань.

Майнові податки до скарбниць громад Дубенського району додали понад 56 млн гривень

Сплата майнових податків за підсумками шести місяців 2023 року принесла місцевим скарбницям громад Дубенського району 56,1 млн гривень. Це на 17,4 млн гривень більше, ніж у минулому році

 

Із цієї суми земельного податку та орендної плати надійшло до бюджету 43,6 млн гривень. Переважну частину надходжень отримано від юридичних осіб, які перерахували 34,6 млн грн земельного податку та орендної плати за землі державної та комунальної власності. В свою чергу, фізичні особи перерахували 9 млн гривень.

 

Власники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплатили до місцевих бюджетів Дубенського району 12,3 млн гривень. Власники нерухомості – юридичні особи спрямували на розвиток територіальних громад 5,6 млн гривень, а громадяни - жителі району перерахували 6,7 млн  гривень цього платежу.

 

Сума надходжень транспортного податку за січень-червень складає 205,1 тис гривень.

 

Нагадаємо, що податок на майно складається з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки,  плати за землю та транспортного податку .

 

Сплачені платниками майнові податки зараховуються винятково до бюджету громади, на території якої знаходиться об’єкт оподаткування. Не обов’язково чекати поштового відправлення від ДПС, щоб виконати податкові зобов’язання. Громадяни мають право самостійно звернутися до державної податкової інспекції за місцем реєстрації для отримання податкового повідомлення-рішення про нараховану суму земельного податку та податку на нерухоме майно.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь