Привільненська громада

Рівненська область, Дубенський район

Застосування РРО платниками спрощеної системи оподаткування

Дата: 21.08.2023 17:04
Кількість переглядів: 110

Фото без опису

Застосування РРО платниками спрощеної системи оподаткування

Головне управління ДПС у Рівненській області звертає увагу, що з 1 січня 2022 року використання РРО стало обов’язковим для всіх платників єдиного податку ІІ – IV груп та не було відмінене 24.02.2022 у зв’язку з введенням режиму воєнного стану в Україні.

 

Звільняються від використання в своїй діяльності РРО/ПРРО: 

  • платники єдиного податку І групи; 
  • платники, які не здійснюють розрахункових операцій. 

 

Звертаємо увагу, що з 1 серпня 2023 року відповідальність за порушення закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» застосовується не тільки до торгівців підакцизними товарами, а й до суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор.  Також відповідальність буде застосовуватись до всіх категорій платників податків, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. 

Громади Дубенського району отримали майже 276 тис грн транспортного податку

За підсумками семи місяців 2023 року власники елітних авто Дубенського району сплатили до місцевих бюджетів 275,9 тис гривень транспортного податку. Наразі сума сплаченого транспортного податку на 19 відсотків перевищує минулорічні показники за аналогічний період.  

Із загальної суми надходжень транспортного податку 210,4 тис гривень – внесок підприємств і фірм, які мають у власності вартісні автомобілі. Понад 65 тис гривень транспортного податку перерахували до бюджетів громад фізичні особи, які володіють  легковими машинами, що підлягають оподаткуванню. 

Нагадуємо, що платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що є об’єктами оподаткування. Звертаємо увагу, що об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не менше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. 

Враховуючи, що з 1 січня 2023 року розмір мінімальної заробітної плати становить 6700 грн – об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, середньоринкова вартість яких становить понад 2 512 500 грн. При цьому перелік транспортних засобів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком, розміщується на сайті Міністерства економіки України. Слід пам’ятати, що ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень за кожен такий легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування. 

Щодо проведення звірки по майнових податках 

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що положеннями статей 266, 267, 286 Податкового кодексу України передбачено право фізичних осіб - платників податку на майно (податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку, плати за землю) звернутись з письмовою заявою до контролюючого органу для проведення звірки даних, які стали підставою для визначення ним розміру податкових зобов'язань в податковому повідомленні-рішенні.

Звертаємо увагу, що громадяни, які володіють нерухомістю та земельними ділянками саме зараз варто провести звірку щодо належних їм обєктів і нарахованих податкових платежів

Фізичні особи, які отримали податкове повідомлення-рішення  і не погоджуються із сумою нарахованого податку мають право звернутися для проведення звірки даних щодо: об'єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку; права на користування пільгою із сплати податку; розміру ставки податку; нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, проводиться перерахунок суми податку і надсилається (вручається) нове податкове повідомлення-рішення.

Попереднє податкове повідомлення - рішення вважається скасованим (відкликаним).

Фізичні особи заяву з відповідними документами подають до контролюючого органу за своєю податковою адресою (крім земельного податку, заява щодо звірки з якого подається за місцезнаходженням земельної ділянки).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь