Привільненська громада

Рівненська область, Дубенський район

Кількість зареєстрованих СГ РРО має відповідати кількості місць проведення розрахунків

Дата: 05.09.2023 17:00
Кількість переглядів: 94

Фото без опису

Головне управління ДПС у Рівненській області  нагадує, що дія Закону № 265 поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій або безготівковій формі. При цьому, кількість зареєстрованих суб’єктом господарювання РРО має відповідати кількості місць проведення розрахунків.

Разом з тим, Постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 року №1336 затверджено Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО/ПРРО, однак з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій.

Отже, якщо у ФОП – платника єдиного податку один господарський об’єкт знаходиться у місті, то у такому об’єкті РРО чи ПРРО застосовується на загальних підставах відповідно до вимог Закону №265.

У господарському обєкті на території села, селища за умови дотримання вимог п. 1 Постанови № 1336 та граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), можна проводити розрахункові операції без застосування РРО та/або ПРРО з використанням РК та КОРО, за умови, якщо на це є рішення сільської чи селищної ради.

 Нагадуємо, Законом України №3219 відновлено з 1 жовтня 2023 року відповідальність для усіх субєктів господарювання за невикористання ними РРО/ПРРО під час готівкових розрахунків за надані послуги чи продані товари.  

Перереєстрація ПРРО при зміні місця здійснення підприємницької діяльності  

Головне управління ДПС у Рівненській області  інформує, що відповідно до п. 3 розд. II Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547» для реєстрації ПРРО необхідно до податкової служби подати заяву за формою № 1-ПРРО, яка наведена у додатку 1 до Порядку № 317, за ідентифікатором форми J/F 1316604.Така заява подається в електронній формі з дотриманням вимог законів у сфері електронного документообігу та використання електронних документів засобами Електронного кабінету (портального рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (API)) чи  засобами телекомунікацій.

 

У заяві необхідно зазначити локальний номер ПРРО, який присвоюється такому ПРРО суб’єктом господарювання. 

 

Локальний номер ПРРО - це  числовий номер, який є унікальним серед номерів, що присвоюються суб’єктом господарювання у довільному порядку ПРРО для його реєстрації.

 

Локальний номер ПРРО зберігається за ПРРО до дати скасування  йог реєстрації. 

 

Реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО містить графу «Ідентифікатор об’єкта оподаткування», яка заповнюється згідно з повідомленням за ф. 20-ОПП. Платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах та повідомити податкову службу за основним місцем обліку про всі об’єкти оподаткування (чи пов’язані з оподаткуванням)шляхом подання повідомлення  за формою № 20-ОПП.

 

Якщо ж місце здійснення підприємницької діяльності  після реєстрації ПРРО змінюється, то в такому випадку суб’єкту господарювання необхідно знову подати повідомлення за ф. 20-ОПП уже з зазначеними змінами. Після цього потрібно ще раз подати реєстраційну заяву за ф. № 1-ПРРО з позначкою “Перереєстрація” та вказати в графі «Ідентифікатор об’єкта оподаткування» дані про господарську одиницю, де буде використовуватись ПРРО, згідно з поданим новим повідомленням 20- ОПП.

Пільга з податку на нерухоме майно не застосовується до об’єктів житлової нерухомості, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів

Головне управління ДПС у Рівненській області  інформуює, що відповідно до підпункту 266.4.3 пункту 266.4 статті 266 Податкового кодексу України, пільги з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що сплачується на відповідній території з об’єктів житлової нерухомості, для фізичних осіб не застосовуються до об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів, зокрема здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності.

 

Також повідомляємо, що п.1 ст 320 Цивільного Кодексу України визначено, що власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом.

 

Тобто, якщо фізичні особи фактично здійснюють підприємницьку діяльність за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) та є власниками об’єктів житлової нерухомості, про що зазначається у виписці з Єдиного державного реєстру юридичних, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, то при нарахуванні податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, до таких об’єктів житлової нерухомості пільга застосовуватись не буде.

 

Що стосується об’єктів нежитлової нерухомості, то незалежно від виду діяльності, зазначеного у Виписці, пільга у вигляді зменшення бази оподаткування на них не розповсюджується.

 

Нагадаємо, пільги із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у вигляді зменшення бази оподаткування на об’єкт/об’єкти житлової нерухомості, в тому числі їх частки, що перебувають у власності фізичної особи платника податку передбачені підпунктом 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 Податкового кодексу України. 

 

Пільги встановлюють сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад.

Платники Дубенського району сплатили понад 67 млн грн земельного податку 

Власники землі та землекористувачі Дубенського району впродовж січня-серпня 2023 року перерахували до місцевих бюджетів 67,1 млн гривень плати за землю. Порівняно з відповідним періодом минулого року, надходження даного платежу зросли на 18 млн гривень, або 36,6 відсотків. Про це повідомила начальник Дубенського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Рівненській області Алла Панчук.

 

Посадовець зазначає, що внесок платників юридичних осіб за вісім місяців поточного року становить майже 50 млн гривень. Цей показник перевищує відповідний період минулого року  на 12,7 млн  гривень.

 

Фізичні особи, котрі мають у власності чи користуються землею, поповнили скарбниці місцевих громад, сплативши 17,2  млн гривень земельної плати, що перевищує минулорічні показники  на 5,3 млн гривень

 

Алла Панчук, звертаючись до платників земельного податку, нагадує  про важливість своєчасної сплати податку за володіння або користування землею. 

 

Наразі земельний податок сплачується фізичними особами протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (п.287.5 ст.287 Податкового кодексу України - далі ПКУ).

 

Нагадуємо, якщо повідомлення-рішення з якихось причин не надійшло до платника, необхідно звертатись до Центрів обслуговування платників за місцем податкової адреси для звірки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь