Привільненська громада

Рівненська область, Дубенський район

ПРОЕКТ БЮДЖЕТУ 2024 РОКУ: ВИЛУЧЕННЯ ПДФО ВІД ЗАРПЛАТ ВІЙСЬКОВИХ

Дата: 06.09.2023 15:01
Кількість переглядів: 252

Фото без описуУ серпні місяці 2023 року розпочато формування проекту державного бюджету України на 2024 рік. Зважаючи на те, що Україна перебуває другий рік у стані війни,  левова частка надходжень спрямована на оборону.  Незважаючи на це, важливим аспектом є необхідність зберегти економіку, втримати функціонування інфраструктури громад, мережу соціальної сфери, забезпечити стабільне надходження податків до державного та місцевих бюджетів аби не допустити краху економіки держави та мати можливість забезпечити нормальне життя людей і надійну підтримку збройним формуванням з метою забезпечення захисту країни та її громадян.

Проте, Міністерство фінансів України активно лобіює  вилучення податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), який надходить до місцевих бюджетів від зарплат військовослужбовців, що негативно вплине на всі громади, ослабить їх, позбавить можливості допомагати силам оборони та надавати якісні послуги жителям, і при цьому не принесе жодних плюсів для Об’єднаних сил Збройних сил України. На цю тему іде гаряча дискусія між Асоціацією міст України в особі  виконавчого директора Олександра Слобожана, який представляє інтереси громад України, та Міністерством фінансів України, що ці кошти просто розчиняться в держбюджеті, як і 36% нинішнього ПДФО, яким розпоряджається Мінфін.

Коли Мінфін пише, що військовий ПДФО збільшилося після 24 лютого 2022-го, то не зазначає, що з того дня кількість воїнів зросла на 700 тисяч за рахунок цивільних. Усі, хто зараз сплачує військовий ПДФО, до мобілізації сплачували в громади ПДФО із зарплат учителів, продавців, робітників, службовців, податок на нерухомість, єдиний податок від підприємницької діяльності. Сьогодні цих податків немає, але є люди. Вони тимчасово змінили спеціальність, узявши до рук зброю для захисту України.

Як приклад, наведемо дані нашої громади – Привільненської сільської територіальної громади: з початком повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року було  внесено зміни до Податкового та Бюджетного кодексів України, якими ставку акцизного податку на пальне встановлено в розмірі 0% - даний податок з 24 березня 2022 року по 1 жовтня 2022 року не надходив до місцевого бюджету. Частка акцизного податку на пальне в загальному обсязі надходжень становила 43,4% (це 16500,0 тис.грн.), крім того призупинено надання адміністративних послуг ЦНАПом, у зв’язку з цим не надходив адміністративний збір за державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та адміністративний збір за проведення реєстрації юридичних осіб та ФОПів, також було введено пільги на сплату єдиного податку. Величезну втрату надходжень до бюджету  у 2022 Привільненської сільської територіальної громади компенсувало надходження ПДФО  військовослужбовців. Це дало можливість зберегти всі соціальні виплати, фінансування програм соціального захисту, збереження заробітних плат працівникам освіти, охорони здоров’я, культури, забезпечити оплату послуг за енергоносії, фінансування програм мобілізаційної підготовки та територіальної оборони, облаштування протирадіаційних укриттів, створення та облаштування пунктів незламності і, звичайно, допомогу об’єднаним силам ЗСУ.

Так, у 2022 році  надходження ПДФО військовослужбовців склало 26413,0 тис.грн.

В той же час у  2022 році, крім коштів Національної служби здоров’я України, на утримання медичних закладів та на фінансування програм по медицині з місцевого бюджету додатково виділено та використано коштів в сумі 2404,6 тис.грн., що дало можливість зберегти діючу мережу закладів первинної медичної допомоги (ФАПів та амбулаторій) та чисельність працівників цих закладів, а наявність медичних працівників та надання первинної допомоги у найвіддаленіших селах є дуже важливим фактором у мирний час, в період війни - особливо. На оплату праці педагогічних працівників, які утримуються за рахунок освітньої субвенції, за рахунок власних надходжень громади профінансовано 976,9 тис.грн.,  на виплату матеріальних допомог ВПО використано 52,2 тис.грн., виплату матеріальних допомог жителям громади на лікування, мобілізованим, учасникам АТО, ООС та бойових дій на території України, на лікування поранених, допомог сім’ям загиблих, оплату ритуальних послуг на поховання загиблих воїнів профінансовано – 824,6 тис.грн., на фінансову допомогу військовим частинам та іншим військовим  формуванням виділено 2565,9 тис.грн., на утримання місцевої пожежної команди, добровольчого формування територіальної громади, створення матеріального резерву, облаштування укриттів, створення системи оповіщення громади,  пунктів незламності профінансовано 1889,6 тис.грн.

у 2023 році, станом на 1 вересня 2023 року   надходження ПДФО військовослужбовців склало 28680,7 тис.грн.

В той же час у 2023 році  на утримання закладів охорони здоров’я громади та фінансування програм по медицині  з місцевого бюджету додатково спрямовано 4444,6 тис.грн. На оплату праці педагогічних працівників, які утримуються за рахунок освітньої субвенції, за рахунок власних надходжень громади спрямовано 1431,0 тис.грн.,  на виплату матеріальних допомог ВПО спрямовано 45,0 тис.грн., виплату матеріальних допомог жителям громади на лікування, мобілізованим, учасникам АТО, ООС та бойових дій на території України, на лікування поранених, сім’ям загиблих, на ліквідацію наслідків ракетного обстрілу, оплату ритуальних послуг на поховання загиблих воїнів, спрямовано – 1252,0 тис.грн., на фінансову допомогу військовим частинам та іншим військовим формуванням спрямовано 13718,3 тис.грн., на утримання місцевої пожежної команди, добровольчого формування територіальної громади, створення матеріального резерву, облаштування централізованої міжобласної системи оповіщення спрямовано 192,5 тис.грн., на відновлення пошкоджених споруд та інфраструктурних об’єктів  надано іншу субвенцію бюджету Кочубеївської сільської територіальної громади Херсонської області в сумі 150,0 тис.грн.

Вважаємо несправедливим і неправильним рішенням вилучення ПДФО військовослужбовців з місцевих бюджетів, а також додаткових 4% ПДФО на стале проходження опалювальних сезонів (враховуючи ріст цін на енергоносії та тверде паливо, а також необхідність закупівлі генераторів та пального до них).

Крім того, військовим формуванням простіше і швидше знайти спільну мову із місцевими бюджетами щодо виділення субвенцій на фінансову підтримку, та оперативно отримати і використати кошти на найнеобхідніші потреби військових, а це дуже важливо у період війни -  швидко та оперативно закривати всі потреби військових.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь