Привільненська громада

Рівненська область, Дубенський район

Як безпечно харчуватися та пити воду під час радіаційної аварії чи після ядерної атаки?

Дата: 18.09.2023 17:39
Кількість переглядів: 44

Фото без опису

Як безпечно харчуватися та пити воду під час радіаційної аварії чи після ядерної атаки?

Безпечною для вживання є їжа, яка не контактувала з радіоактивними речовинами: їжа в герметичних контейнерах (банках, пляшках, коробках тощо) та їжа в холодильнику або морозильній камері.

Перед відкриттям протріть харчові контейнери вологою ганчіркою або чистим рушником. Також перед використанням протріть столи та посуд вологою ганчіркою або чистим рушником. Витріть миски й килимки для домашніхтварин.

Ганчірʼя, яким ви очищували посуд та поверхні, покладіть у пакет чи пластикову коробку, яка герметично закривається. Бажано наклеїти на них етикетку з попередженням про радіацію й зберігати в місці, не доступному для дітей чи домашніх тварин.

Не збирайте й не вживайте їжу зі свого саду, городу чи ту, що перебувала на вулиці, поки не отримаєте офіційне повідомлення, що це безпечно.

Лише бутильована вода є безпечною для вживання, поки не буде проведена перевірка водопровідної води на забруднення. Кип’ятіння не позбавляє від радіоактивних речовин. Ви повинні мати воду в пляшках, якою запаслись заздалегідь. ДСНС чи органи виконавчої влади повідомлять про безпеку водопровідної води.

Небезпека радіаційної води для людини

Навіть якщо забруднення води радіацією не досягає критичних рівнів, небезпеку становить якраз поступовий накопичувальний ефект від вживання такої води , внаслідок чого опромінюються внутрішні органи та звернення до медичного закладу відбувається пізно.
Якщо ситуація  запущена, виникає кумулятивний ефект, коли вплив радіоактивних ізотопів вже відбивається не тільки на особі, що опромінюється, але і на наступних поколіннях. Йдеться про генетичні мутації, що ушкоджують
  ДНК, висока ймовірність розвитку пухлин різної етимології.

Як бачимо, недотримання вимог щодо радіаційної безпеки води для пиття (купання) у тривалій перспективі веде до незворотних ушкоджень, включаючи ризик передачі спадкових захворювань та появи вроджених каліцтв у нащадків.

Знаємо, значить бережемо здоров´я своє та родини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь