Привільненська громада

Рівненська область, Дубенський район

Застосування реєстраторів розрахункових операцій та проведення розрахунків

Дата: 31.10.2023 16:51
Кількість переглядів: 65

Фото без опису

Головне управління ДПС у Рівненській області  наголошує, що у зв’язку з прийняттям Закону України від 30.06.2023 № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» відбулися зміни в порядку проведення розрахунків, застосуванні реєстраторів розрахункових операцій та відповідальності за порушення порядку проведення розрахункових операцій. 

При цьому, звертаємо увагу, що використання РРО стало обов’язковим для всіх платників єдиного податку ІІ – IV груп з 1 січня 2022 року та було призупинене 24.02.2022 у зв’язку з введенням режиму воєнного стану в Україні.

Фіскалізації не підлягають розрахунки, здійснені з використанням реквізитів поточних рахунків, відкритих в установах банків.

Суб’єкт господарювання на свій власний вибір може використовувати або класичний, або програмний РРО в залежності від своїх потреб. Платники податків можуть використовувати будь-який комерційний програмний РРО, в залежності від своїх фінансових можливостей та функціональних потреб. 

В свою чергу,  ДПС України запропоновано бізнесу безоплатне програмне рішення (ПРРО), яке призначене для реєстрації розрахункових операцій та пристосоване для операційних систем Android, iOS, Windows, Web. 

Дане програмне рішення розміщено у відкритому доступі на відповідних цифрових платформах. Завантажити його можна за посиланням: 

 https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/ . 

Легальна реалізація підакцизної продукції додала бюджетам Дубенського району 7,6 млн гривень роздрібного акцизу

Протягом січня-вересня 2023 року платниками акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів  до місцевих бюджетів Дубенського району сплачено 7,6 млн гривень.

 

Зокрема, цьогоріч протягом вересня надходження акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами склало понад один мільйон гривень.

 

Лише за умови легальної реалізації підакцизної продукції громади щомісяця отримуватимуть належні надходження до бюджету, - наголошують у Дубенській ДПІ та рекомендують керівникам та мешканцям громад пильнувати, щоб продаж алкогольних напоїв і тютюнових виробів відповідав вимогам податкового законодавства. 

 

Водночас у податковій службі просять споживачів підакцизної продукції бути обачними і купувати товар лише у продавця, який має ліцензію на реалізацію алкогольних напоїв і тютюнових виробів.  

 

Нагадаємо, що в умовах воєнного стану Державна податкова служба забезпечує контроль за діяльністю суб’єктів господарювання сфери торгівлі, ресторанного господарства та послуг шляхом проведення фактичних перевірок.

Підприємства та компанії Дубенського району сплатили майже 246 млн грн податку на прибуток

Господарюючі суб’єкти Дубенського району упродовж девти місяців 2023 року сплатили до бюджетів усіх рівнів 245,7 млн гривень податку на прибуток. Це на 148,9 млн гривень більше, ніж у минулому році. 

 

Зокрема, до державного бюджету суб’єкти господарювання спрямували 220,8 млн гривень цього платежу. Надходження податку на прибуток до держбюджету перевищують минулорічні показники за аналогічний період на 133,8 млн гривень,

 

До місцевого бюджету мобілізовано 24,9 млн гривень податку на прибуток. Порівняно  з  минулим роком приріст надходжень склав 15,1 млн гривень.

 

Податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств, крім випадків, передбачених п. 137.5 ст. 137 ПКУ, є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому податкова декларація розраховується наростаючим підсумком. Податковий (звітний) період починається з першого календарного дня податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем податкового (звітного) періоду, крім:

виробників сільськогосподарської продукції, які можуть обрати річний податковий (звітний) період, який починається з 01 липня минулого звітного року і закінчується 30 червня поточного звітного року. Для цілей оподаткування податком на прибуток до підприємств, основною діяльністю яких є виробництво сільськогосподарської продукції, належать підприємства, дохід яких від продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва за попередній податковий (звітний) рік перевищує 50 відс. загальної суми доходу.

у разі якщо особа ставиться на облік контролюючим органом як платник податку протягом податкового (звітного) періоду, перший податковий (звітний) період розпочинається з дати, на яку припадає початок такого обліку, і закінчується останнім календарним днем такого податкового (звітного) періоду.

 якщо платник податку ліквідується (у тому числі до закінчення першого податкового (звітного) періоду), останнім податковим (звітним) періодом вважається період, на який припадає дата ліквідації.

Про оподаткування доходів отриманих підприємцем

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що доходом для фізичної особи – підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі.

 

При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

 

Дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на дату отримання такого доходу.

 

Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

 

Таким чином, для фізичної особи – підприємця усі вартісні показники, що включаються до доходу, відображаються у національній валюті України.

 

Показники, виражені в іноземній валюті, перераховуються у національній валюті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, встановленим НБУ на дату їх отримання.

 

Крім цього слід зазначити, якщо кошти, отримані від нерезидента, зараховані на рахунок, відкритий в іноземному банку, а не на рахунок для здійснення підприємницької діяльності у банку в Україні, то такі кошти не включаються до доходу ФОП – платника єдиного податку, але оподатковуються за правилами, встановленими для платників податків – фізичних осіб.

Щодо здійснення безготівкових розрахунків

Головне управління ДПС в Рівненській області повідомляє, що  починаючи з 1 січня 2023 року торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб (крім торговців фізичних осіб – підприємців – платників єдиного  податку  першої  групи, торговців, які  здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції), повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги).

Це передбачено пунктом першим постанови Кабінету Міністрів України від 29 липня 2022 року № 894 «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)» (далі – Постанова № 894).

Наступні етапи реалізації Постанови № 894 розпочнуться  у такі строки:

- з 1 січня 2024 року – для торгівців, які провадять господарську діяльність у  населених  пунктах  з  чисельністю  населення  від  5  до 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у підпункті 4 пункту 1 Постанови № 894);

- з 1 січня 2025 року – для торгівців, які провадять господарську діяльність у  населених  пунктах  з  чисельністю  населення  менше  ніж 5 тис. осіб (крім торговців, зазначених у підпункті 4 пункту 1 Постанови № 894);

- з 1 січня 2026 року – для торгівців – фізичних осіб – підприємців – платників  єдиного  податку  першої  групи, торговців, які  здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції.

Звертаємо увагу, що такі вимоги не поширюються на торговців, які провадять господарську діяльність на територіях територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, та протягом трьох місяців після припинення проведення воєнних (бойових) дій на таких територіях та/або деокупації, звільнення від оточення (блокування) цих територій.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь