Привільненська громада

Рівненська область, Дубенський район

Оподаткування доходів у вигляді виграшів та призів

Дата: 03.11.2023 14:22
Кількість переглядів: 109

Фото без опису

Головне управління ДПС в Рівненській області звертає увагу, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема, доходи у вигляді виграшів, призів, які оподатковуються відповідно до норм п. 170.6 ст. 170 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

 

Податковим агентом платника податку під час нарахування (виплати, надання) на його користь доходу у вигляді виграшів (призів) у лотерею чи в інші розіграші, у букмекерському парі, у парі тоталізатора, призів та виграшів у грошовій формі, одержаних за перемогу та/або участь в аматорських спортивних змаганнях, у тому числі у більярдному спорті, є особа, яка здійснює таке нарахування (виплату) (п.п 170.6.1 п. 170.6. ст. 170 ПКУ).

 

Податковим агентом - оператором лотереї у строки, визначені ПКУ для місячного податкового періоду, до бюджету сплачується (перераховується) загальна сума податку, нарахованого за ставкою 18 %, із загальної суми виграшів (призів), виплачених за податковий (звітний) місяць гравцям у лотерею.

 

Податкові агенти - оператори лотереї у податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі - Розрахунок), подання якого передбачено п.п. «б» п. 176.2 ст. 176 ПКУ, відображають загальну суму нарахованих (виплачених) у звітному податковому періоді доходів у вигляді виграшів (призів) та загальну суму утриманого з них податку. При цьому у Розрахунку не зазначається інформація про суми окремого виграшу, суми нарахованого на нього податку, а також відомості про фізичну особу - платника податку, яка одержала дохід у вигляді виграшу (призу).

 

Оподаткування доходів у вигляді виграшів та призів, інших, ніж виграш (приз) у лотерею, здійснюється у загальному порядку, встановленому ПКУ для доходів, що остаточно оподатковуються під час їх нарахування, за ставкою18 % - п.п. 170.6.3 п. 170.6 ст. 170 ПКУ.

Використання КОРО та РК під час відключення електроенергії

Головне управління ДПС у Рівненській області  інформує, що суб’єктам господарювання, які використовують РРО надано можливість у разі тимчасового, не більше 7 робочих днів, відключення електроенергії проводити розрахункові операції із використанням належним чином зареєстрованих книг обліку розрахункових операцій (КОРО) та РК або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного РРО, а після відновлення постачання електроенергії необхідно провести через РРО суми розрахунків за час роботи з використанням РК, а також відповідно до контрольної стрічки (у випадку обнулення оперативної пам’яті) - за час роботи, що передував відключення електроенергії, окремо, за кожною ставкою податку на додану вартість, акцизного податку або іншого податку (збору) та виконати Z-звіт. За потреби виконується операція “службове внесення” на суму готівки, що зберігається на місці проведення розрахунків.

На період відсутності зв’язку між програмним РРО та фіскальним сервером розрахункових операцій суб’єктом господарювання здійснюється в режимі офлайн, що може тривати не більше ніж 36 годин, та не більше ніж 168 годин протягом календарного місяця, із створення розрахункових документів, яким присвоюються фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером згідно з Порядком визначення діапазону, видачі, резервування, використання фіскальних номерів, що присвоюються електронним розрахунковим документам під час роботи ПРРО в режимі офлайн. В кінці зміни суб’єкт господарювання (касир) формує Z-звіт та закриває зміну.

Звертаємо увагу, ПРРО має бути автоматично переведений із режиму офлайн у режим онлайн - обміну з фіскальним сервером у момент відновлення зв’язку.

   Про земельний податок

Головне управління ДПС в Рівненській області нагадує, що всі громадяни України, які володіють рухомим або нерухомим майном, мають сплачувати обовязкові платежі або податки державі. Зокрема, власники земельних ділянок щороку зобов’язані сплачувати земельний податок, крім випадків, коли вони звільнені від плати за землю.  

 

Відповідно до Податкового кодексу України плата за землю – це обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності. 

 

Базою оподаткування для розрахунку земельного податку є: 

- нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації; 

- площа земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено. 

 

Платниками податку є: власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі. 

 

Відповідно до законодавства податкове повідомлення - рішення про сплату податку надсилається платнику за місцем його реєстрації. 

 

Протягом місяця після зміни місця реєстрації, громадянин зобов’язаний повідомити про такі зміни контролюючий орган, де він поставлений на облік (подавши заяву за формою № 5ДР). 

 

Якщо протягом місяця після зміни місця реєстрації платник не повідомив ДПС – податкове повідомлення - рішення надсилається на адресу, інформація про яку міститься в контролюючому органі, тобто адресу, коли громадянин звертався до Податкової служби з метою отримання номера облікової картки платника податків. 

 

Фізичні особи сплачують земельний податок протягом 60 днів з дня вручення повідомлення – рішення. 

 

Якщо платник податку виявив розбіжності у відомостях про земельну ділянку, що були надані контролюючими органами, йому необхідно звернутись до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки з оригіналами документів на право власності, користування пільгою для проведення звірки та уточнення даних. 

Про право громадян на податкову знижку

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що триває кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2022 року, в рамках якої громадянами мають можливість реалізувати право на податкову знижку. 

Відповідно до статті 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) фізичні особи - платники податку при дотриманні вимог, встановлених зазначеною статтею ПКУ, мають право подати податкову декларацію для використання свого права на податкову знижку. 

Податкова знижка – це можливість громадянина повернути частину сплаченого загальнодержавного податку на доходи за певні послуги, які були здійснені протягом звітного податкового року платником податку. 

Витрати мають підтверджуватись платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги). 

Копії зазначених документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності. 

В ст.166 ПКУ визначено перелік витрат, дозволених включенню до податкової знижки, зокрема, за 2022 рік згідно п.п.166.3.10., п. 166.3, ст.166 ПКУ  суми витрат платника податку на придбання акцій (інших корпоративних прав), емітентом яких є юридична особа, яка набула статус резидента Дія Сіті згідно з частиною третьою статті 5 Закону України від 15 липня 2021 року № 1667-ІХ "Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні" (далі – Закон № 1667-ІХ), за умови що такі витрати були понесені платником податку до набуття емітентом статусу резидента Дія Сіті або впродовж періоду, коли такий резидент Дія Сіті відповідав вимозі, встановленій пунктом 3 частини третьої статті 5 Закону № 1667-ІХ. 

Податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а так само резиденту - фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті. 

Нагадуємо, що для отримання права на податкову знижку за 2022 рік платник подає декларацію до 31 грудня 2023 року. 

Відповідно п. 49.1 ст. 49 ПКУ податкова декларація подається до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків. 

Платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи: 

- особисто або уповноваженою на це особою; 

- надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладання; 

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу. 

 Податок підлягає поверненню протягом 60 календарних днів з дня подання декларації. 

Якщо платник до кінця податкового року, наступного за звітним не скористається правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь