Привільненська громада

Рівненська область, Дубенський район

Про оподаткування доходу, отриманого фізичною особою – спадкоємцем від продажу майнового сертифікату юридичній особі

Дата: 26.12.2023 15:41
Кількість переглядів: 115

Фото без опису

Головне управління ДПС у Рівненській області  інформує, що згідно з п.п. 165.1.40 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума доходу, отриманого платником податку внаслідок відчуження акцій (інших корпоративних прав), одержаних ним у власність в процесі приватизації в обмін на приватизаційні компенсаційні сертифікати, безпосередньо отримані ним як компенсація суми його внеску до установ Ощадного банку СРСР або до установ державного страхування СРСР, або в обмін на приватизаційні сертифікати, отримані ним відповідно до закону, а також сума доходу, отриманого таким платником податку внаслідок відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв) за нормами безоплатної передачі, визначеними ст. 121 Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року № 2768-III із змінами та доповненнями залежно від їх призначення, та майнових паїв, безпосередньо отриманих ним у власність у процесі приватизації.


При цьому майновий пай оформлюється майновим сертифікатом.


Крім того, умовою не оподаткування доходу, отриманого фізичною особою від продажу майнового сертифікату, є отримання майнового паю у власність в процесі приватизації та продаж сертифікату здійснює безпосередньо власник паю.


Якщо майновий сертифікат успадковується та продається спадкоємцем, то дохід, одержаний від такого продажу, буде оподатковуватись на загальних підставах.


Відповідно до п.п. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 ПКУ податковий агент, який нараховує (виплачує) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в п. 167.1 ст. 167 ПКУ (18 відсотків).

 

Підпунктом 168.1.2 п. 168.1 ст. 168 ПКУ визначено, що податок сплачується (перераховується) до відповідного бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Банки приймають платіжні документи на виплату доходу лише за умови одночасного подання розрахункового документа на перерахування цього податку до відповідного бюджету або розрахункового документа на зарахування коштів у сумі цього податку на єдиний рахунок, визначений ст. 35 прим. 1 ПКУ.


Враховуючи вищевикладене, дохід, отриманий фізичною особою – спадкоємцем від продажу майнового сертифікату юридичній особі, включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб на загальних підставах за ставкою 18 відсотків 

«Спрощенці» Дубенщини додали місцевим бюджетам 65,5 млн гривень єдиного податку

Господарюючі суб’єкти-спрощенці, які обслуговуються Дубенською ДПІ  протягои одинадцяти місяців 2023 року сплатили до місцевих бюджетів  65,5 млн гривень єдиного податку. Порівняно з минулим роком надходження даного платежу зросли на 9,6 млн гривень.

 

Відтак, надходження до місцевих бюджетів від представників спрощеної системи оподаткування розподілені таким чином: найбільша частка сплаченого податку належить фізичним особам – підприємцям, які сплатили 51,7  млн гривень, що на 9,2 млн гривень більше, ніж торік. Від сільськогосподарських товаровиробників четвертої групи надійшло 8,6 млн гривень. Від юридичних осіб – «спрощенців» територіальні громади отримали 5,2 млн гривень цього платежу.

 

Нагадаємо, що єдиний податок – один із важливих джерел наповнення місцевих скарбниць, до яких він зараховується у повному обсязі.

 

Звертаємо увагу, що підприємці-спрощенці (окрім першої групи спрощеної системи оподаткування), здійснюючи розрахункові операції в готівковій та безготівковій формах, зобов’язані працювати з РРО/ПРРО та видавати фіскальний чек. 

 

Нагадаємо, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» відновлено положення щодо відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». 

 

Відтак із 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, податківці мають право застосовувати фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону. 

Про порядок використання єдиного рахунку

Головне управління ДПС у Рівненській області  інформує, що повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунка подається платником в електронній формі через електронний кабінет у порядку, встановленому статтею 42 1 Податкового Кодексу України.

Платник має право повідомити про використання або про відмову від використання єдиного рахунка один раз протягом календарного року.

На підставі повідомлення про використання єдиного рахунка ДПС не пізніше наступного робочого дня після його подання платником включає такого платника до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

Використання єдиного рахунка платником розпочинається з робочого дня, що настає за днем подання ним повідомлення про використання єдиного рахунка.

Якщо платник - юридична особа має відокремлені підрозділи, то повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунка подається такою юридичною особою за кожним відокремленим підрозділом.

У разі відмови платника від використання єдиного рахунка таке використання припиняється починаючи з 1 січня наступного календарного року на підставі повідомлення про відмову від використання єдиного рахунка.

Надходження за спеціальне використання водних об`єктів на Дубенщині склали понад 1,7 млн гривень

За підсумками одинадцяти місяців 2023 року підприємства Дубенського району, що у своїй діяльності використовують водні об`єкти, спрямували до бюджетів 1731 тис гривень рентної плати за спеціальне використання води. Порівняно з відповідним періодом минулого року, надходження даного платежу зросли на 423 тис гривень

 

Із загальної суми даного податку до державного бюджету платники перерахували    952 тис гривень, що перевищує минулорічні показники на 232 тис гривень. Місцеві скарбниці отримали 779 тис гривень плати за спеціальне використання води.

 

Нагадаємо, що платниками рентної плати за спеціальне використання води є суб’єкти господарської діяльності незалежно від форми власності, а також фізичні особи – підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

 

Рентна плата за спеціальне використання води сплачується водокористувачами за фактичний обсяг води, який вони використали.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь