Привільненська громада

Рівненська область, Дубенський район

Про застосування РРОПРРО ФОП платниками єдиного податку ІІІV груп сг товаровиробниками при здійсненні роздрібної торгівлі на території села продукцією власного виробництва

Дата: 02.01.2024 14:45
Кількість переглядів: 49

Фото без опису

       Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує відповідно до п.п. 14.1.235 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) сільськогосподарський товаровиробник – зокрема, фізична особа – підприємець, яка займається виробництвом сільськогосподарської продукції та/або розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власновиробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснює операції з її постачання.     Власна сільськогосподарська продукція – сільськогосподарська продукція (сільськогосподарські товари), що підпадає під визначення груп 1 – 24 УКТ ЗЕД, якщо така продукція вирощується, відгодовується, виловлюється, збирається, виготовляється, виробляється, переробляється безпосередньо виробником цієї продукції – власником, орендарем або користувачем на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, або на давальницьких умовах (п.п. 14.1.33 прим. 1 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).


Постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 року № 1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (далі – Постанова № 1336) затверджено Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій (далі – Перелік).


Згідно з п. 4 Переліку суб’єкти підприємницької діяльності мають право здійснювати розрахунки без застосування РРО та/або ПРРО з використанням розрахункових книжок (далі – РК) та книг обліку розрахункових операцій (далі – КОРО) при здійсненні, зокрема, роздрібної торгівлі на території села сільськогосподарськими товаровиробниками, які використовують продукцію власного виробництва.


Пунктом 2 Постанови № 1336 встановлено граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), у разі перевищення якого застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим, зокрема, у визначених у п. 4 Переліку для роздрібної торгівлі на території села сільськогосподарськими товаровиробниками, які використовують продукцію власного виробництва – 250 тис грн. на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів (надання послуг).


 Разом з тим, п. 1 Переліку визначено, що фізичні особи – підприємці, які сплачують єдиний податок, мають право здійснювати розрахунки без застосування РРО та/або ПРРО з використанням РК та КОРО при здійснені роздрібної торгівлі на території села товарами (крім підакцизних товарів).


Пункт 1 Переліку не застосовується за наявності хоча б однієї з таких умов:


     роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами;


     фізичними особами – підприємцями також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема, через Інтернет;


     сільськими радами та радами об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом, прийнято рішення про обов’язкове застосування на території села РРО та/або ПРРО для форм і умов проведення діяльності, визначених у п. 1 Постанови № 1336.


Абзацом другим п. 2 Постанови № 1336 встановлено, що граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), визначених у п. 1 Переліку, у разі перевищення якого застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим, становить 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів).


Згідно з п. 2 додатку до постанови Кабінету Міністрів України від 07 лютого 2001 року № 121 «Про терміни переведення суб’єктів підприємницької діяльності на облік розрахункових операцій у готівковій та безготівковій формі із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій» у разі перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій суб’єкт підприємницької діяльності зобов’язаний в місячний термін з дати перевищення річного обсягу розрахункових операцій зареєструвати та проводити розрахунки з застосовуванням РРО та/або ПРРО.


Враховуючи викладене, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої – четвертої груп – сільськогосподарські товаровиробники, діяльність яких відповідає критеріям, зазначеним у п.п. 14.1.235 п. 14.1 ст. 14 ПКУ, можуть самостійно обирати найбільш підходящий для них пункт Переліку та не застосовувати РРО та/або ПРРО при здійсненні роздрібної торгівлі на території села продукцією власного виробництва, за умови:


     обрання п. 4 Переліку – до досягнення 250 тис грн на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів);


     обрання п. 1 Переліку – до досягнення 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів).

 

На Дубенщині за використання лісових ресурсів сплачено 10,7 млн грн ренти

Упродовж одинадцяти місяців 2023 року у Дубенському районі до бюджетів усіх рівнів сплачено 10,7 млн гривень ренти за спеціальне використання лісових ресурсів.

 

Зокрема, до загального фонду за січень-листопад надійшло  8,8 млн гривень (з них до місцевих бюджетів територіальних громад Дубенщини 6,2 млн гривень), а до спецфонду – 1,9 млн гривень рентної плати за спецвикористання лісових ресурсів.

 

Кожен платник, який використовує у своїй господарській діяльності лісові ресурси з комерційною метою, має зобов’язання щодо сплати низки податкових платежів і працевлаштування найманих осіб. 

 

Нагадуємо, що відповідно до п. 256.2 ст. 256 Податкового кодексу України  об’єктом оподаткування рентною платою за спеціальне використання лісових ресурсів є:

   - деревина, заготовлена в порядку рубок головного користування;

   - деревина, заготовлена під час проведення заходів щодо поліпшення якісного складу лісів, їх оздоровлення, посилення захисних властивостей (у деревостанах віком понад 40 років - рубки догляду за лісом, вибіркові санітарні рубки, вибіркові лісовідновні рубки, рубки, пов’язані з реконструкцією, ландшафтні рубки і рубки переформування; незалежно від віку деревостанів - суцільні санітарні та суцільні лісовідновні рубки);

   - деревина, заготовлена під час проведення заходів з розчищення лісових ділянок, вкритих лісовою рослинністю, у зв’язку з будівництвом гідровузлів, трубопроводів, шляхів тощо;

   - другорядні лісові матеріали (заготівля живиці, пнів, лубу та кори, деревної зелені, деревних соків та інших другорядних лісових матеріалів, передбачених нормативно-правовими актами з ведення лісового господарства);

   - побічні лісові користування (заготівля сіна, випасання худоби, заготівля дикорослих плодів, горіхів, грибів, ягід, лікарських рослин, збирання лісової підстилки, заготівля очерету та інших побічних лісових користувань, передбачених нормативно-правовими актами з ведення лісового господарства);

   - використання корисних властивостей лісів для культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних, туристичних і освітньо-виховних цілей та проведення науково-дослідних робіт.

 

Мобільний застосунок «Моя податкова»

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що електронні сервіси Електронного кабінету забезпечують можливість реалізації платниками податків прав та обов’язків, визначених Податковим кодексом України та іншими нормативно - правовими актами.

Для зручності платників податків ДПС запроваджено безкоштовний мобільний застосунок «Моя податкова», який з вересня 2023 року впроваджено в промислову експлуатацію. У листопаді цього року мобільний за стосунок оновлено та доповнено новими сервісами відповідно до потреб платників податків.

Застосунок можна завантажити на телефони як на платформі Android, так і iOS!  .

Сервіси мобільного за стосунку надають  можливості:

-  отримати інформацію про  адресу реєстрації, обʼєкти оподаткування, обовʼязок сплатити суму грошового зобовʼязання (ППР);

-  направлення запиту на отримання відомостей про суми виплачених доходів та отримання відомостей про суми виплачених доходів;

-  подання Податкової декларації про майновий стан і доходи (податкова знижка).  

-   перегляд інформації про стан розрахунків з бюджетом;

-   можливість сплатити податки з використанням платіжних систем;

-  отримання інформації про обовʼязок сплатити суму грошового зобв’язання (ППР) та їх сплати;

- отримання інформації про результати обробки документів;

- доступ до Реєстру платників ПДВ, Реєстру платників єдиного податку та інших реєстрів;

- пошук фіскального чека та марки акцизного податку без проходження електронної ідентифікації;

-  подання Облікової картки фізичної особи – платника податків (1-ДР) та Заяви на внесення змін до ДРФО (5-ДР);

- подання Заяви до Реєстру волонтерів;

- отримання повідомлень від контролюючого органу.

Інформація для ФОП

Головне управління ДПС у Рівненській області звертає увагу суб’єктів господарювання, що згідно Закону України від 09 листопада 2023 року № 3460-IX «Про Державний бюджет України на 2024 рік», який набере чинності з 01.01.2024 затверджено, що мінімальна зарплата із 01.01.2024 року у місячному розмірі буде 7100 грн.

 

Оскільки граничний розмір доходу фізосіб-підприємців для перебування на відповідній групі платників єдиного податку прив'язаний до розміру мінімальної зарплати, ліміти для ФОПів у 2024 році будуть такими:

- річний дохід для платників І групи (167 МЗП) - 1185700 грн;

- річний дохід для платників ІІ групи (834 МЗП) - 5921400 грн;

- річний дохід для платників ІІІ групи (1167 МЗП) - 8285700 грн.

У 2024 році  застосовуватимуться такі ставки ЄП:

для І групи – до 10% від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;

для ІІ групи – до 20% від розміру мінзарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року;

для ІІІ групи – у відсотках до доходу.

Таким чином, максимальні ставки єдиного податку з 01.01.2024 (протягом всього року, оскільки їх встановлюють на весь рік на підставі розміру МЗП станом на 1 січня):

для платників І групи – 302,80 грн/міс.;

для платників ІІ групи – 1420 грн/міс.

Наголошуємо, що це розміри максимальної ставки, а реальну для кожної адміністративно-територіальної одиниці мають встановити органи місцевого самоврядування. 

З 1 січня 2024 року збільшиться сума  ЄСВ яку потрібно сплачувати підприємцям за себе та роботодавцям за найманих працівників - мінімальний страховий внесок з ЄСВ, який потрібно сплачувати становитиме - 1562 грн.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь