Привільненська громада

Рівненська область, Дубенський район

Щодо права на податкову знижку платнику податку, який навчається в аспірантурі

Дата: 18.01.2024 12:23
Кількість переглядів: 51

Фото без опису

Головне управління ДПС в Рівненській області нагадує, що відповідно до п.п. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу платник податку має право включити до податкової знижки фактично здійснені ним протягом звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти таким платником податку та/або членом його сім’ї першого ступеня споріднення та/або особи, над якою встановлено опіку чи піклування, або яку влаштовано до прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу, якщо такого платника податку призначено відповідно опікуном, піклувальником, прийомним батьком, прийомною матір’ю, батьком-вихователем, матір’ю-вихователькою.  

 Особи, які навчаються у закладах вищої освіти, є здобувачами вищої освіти, серед яких є аспірантособа, зарахована до закладу вищої освіти (наукової установи) для здобуття ступеня доктора філософії/доктора мистецтва (пп. 1 та 2 ст. 61 Закону № 1556).

Враховуючи викладене, платник податку, який навчається в аспірантурі, є здобувачем вищої освіти і, відповідно, має право на податкову знижку за витратами, понесеними на користь закладу освіти за навчання в аспірантурі за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.

Від погашення податкового боргу надійшло

майже 17 млн гривень

Одним із напрямків роботи органів державної податкової служби є організація роботи з погашення податкового боргу. Цьому питанню приділяється велика увага фахівцями Дубенського відділу по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Рівненській області, оскільки узгоджені податкові зобов’язання платників податків повинні надходити до бюджету своєчасно. Станом на перше січня 2024 року рівень податкового боргу до Зведеного бюджету по Дубенському районі склав 69 млн гривень.

Задля зменшення заборгованості до бюджетів усіх рівнів працівниками відділу постійно ведеться відповідна робота. Зокрема, платників інформують про необхідність сплати шляхом направлення податкових вимог. У разі несплати боргу подаються  позовні заяви до суду про стягнення заборгованості, виставляються платіжні інструкції на рахунки боржників в установах банків, застосовуються заходи стягнення боргу передбачені п.95,5 ст.95 ПКУ за рішенням керівника контролюючого органу без рішення суду.

 

Відповідними заходами стягнення податкового боргу протягом 2023 року забезпечено надходження коштів до Зведеного бюджету в сумі  16,8 млн гривень. З цієї суми до державного бюджету надійшло 7,8 млн  гривень до місцевих скарбниць – 9 млн гривень.

 

За  рахунок погашення заборгованості по єдиному внеску упродовж січня-грудня 2023 року надійшло 2,9 млн  гривень.

 

Таких результатів вдалося досягти завдяки комплексному плану дій щодо скорочення податкового боргу. Так, податківці направили боржникам Дубенщини 853 податкових вимоги на суму 69 млн гривень, склали 827 актів опису майна у податкову заставу.  Крім того, подали до суду 139 позовів на суму 14,2 млн гривень про надання дозволу на погашення недоїмки за рахунок стягнення коштів з банківських рахунків та вилучення готівки у боржників, виставили 3139 платіжних інструкцій на рахунки боржників в установах банків по 39 боржникам на суму 19,8 млн гривень.

 

Сьогодні українців об’єднує одна єдина мета – перемога над ворогом та відновлення рідної України. Але все це неможливо без гідної матеріальної підтримки – своєчасно сплачених податків. Податківці звертаються до платників, які вже допустили виникнення податкового боргу, з пропозицією виявити громадянську відповідальність перед державою та суспільством і здійснити сплату податкових зобов’язань.

Визначення строку служби РРО

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що відповідно до п. 2 Порядку технічного обслуговування та ремонту реєстраторів розрахункових операцій, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 2004 року № 601 із змінами і доповненнями, строк служби — строк, протягом якого виробник (постачальник) гарантує працездатність реєстратора розрахункових операцій, у тому числі комплектувальних виробів та його складових частин, збереження інформації у фіскальній пам’яті за умови дотримання користувачем вимог експлуатаційних документів. Строк служби реєстраторів розрахункових операцій встановлює виробник цієї продукції. 


     У випадку якщо виробником (постачальником) не встановлено строку служби (а це здебільшого стосується старих моделей касових апаратів), слід керуватися нормою щодо семирічного з моменту введення в експлуатацію, але не більше дев’яти років від дати випуску, строку служби апарата.

 

У випадку якщо виробником (постачальником) встановлено строк служби РРО більше ніж 9 років при визначенні строку служби РРО, слід керуватися нормою щодо семирічного строку з моменту введення в експлуатацію, але не більше дев’яти років від дати випуску, встановленою Порядком доопрацювання електронних контрольно-касових апаратів, затвердженим рішенням Державної комісії з питань впровадження електронних систем і засобів контролю та управління товарним і грошовим обігом при Кабінеті Міністрів України від 30.11.1999 № 11.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь