Привільненська громада

Рівненська область, Дубенський район

Щодо звернень суб’єктів господарювання до центрів сервісного обслуговування РРО

Дата: 23.01.2024 09:28
Кількість переглядів: 40

Фото без опису

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що суб’єктам господарювання, які є користувачами реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО), доцільно звертатись безпосередньо до центрів сервісного обслуговування РРО (далі – ЦСО) з таких питань:


     - спроможності (технічних можливостей), зареєстрованої ними касової техніки, виконувати вимоги чинної редакції Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 № 13 (далі – Положення № 13);


     - необхідності чи/або можливості проведення робіт з доопрацювання наявної у них касової техніки з метою дотримання вимог щодо форми та змісту розрахункових документів, передбачених Положенням № 13;


     - термінів, які надавались для здійснення такого доопрацювання.


При цьому, суб’єктам господарювання слід звертатися до ЦСО, з якими укладено договори про сервісне обслуговування та ремонт таких РРО.

Платниками Дубенського району за підсумками 2023 року перераховано понад 1,4 млрд гривень в місцеві бюджети громад

За підсумками 2023 року платниками Дубенського району забезпечено надходження платежів до місцевих  бюджетів громад у сумі  1455,5 млн гривень. Цей показник перевищує надходження 2022 року на 118,1 млн гривень.

 

Найбільш поширеними джерелами надходжень до місцевого бюджету є такі податки, як податок на доходи фізичних осіб, якого в січні-грудні надійшло 1138,4  млн гривень. До 2022 року показник зріс майже на 56,4 млн гривень. Крім того, суб’єкти господарювання, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, сплатили до місцевого бюджету  136,2 млн гривень єдиного податку.

 

Також вагомим джерелом наповнення бюджету стали майнові податки, яких надійшло майже 127 млн гривень (плюс 30,5 млн гривень до 2022 року). Якщо в розрізі кожного з податків, то земельного податку та орендної плати надійшло 100,7 млн гривень, податку на нерухомість – 25,8  млн гривень та 484 тис гривень транспортного податку.

 

Дякуємо платникам за сплачені податки!

Оподаткування доходу від продажу сільськогосподарської продукції

Головне управління ДПС в Рівненській області нагадує, що відповідно до положень Податкового кодексу України не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, яка вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України. Кодекс передбачає дотримання певних умов застосування такої пільги, які передбачені у пп. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ.

За продажу власної сільгосппродукції (крім продукції тваринництва) отримані від такого продажу доходи не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 12 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. У 2023 році — 80 400 грн (12 × 6700 грн).

У разі якщо сума отриманого доходу перевищує зазначений розмір, платник податків зобов’язаний відобразити суму такого перевищення у складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік та подати річну декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація) відповідно до ПКУ і самостійно сплатити податок з суми такого перевищення.

Підставою для не включення до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника, отриманих від продажу власної с/г продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізособою на земельних ділянках є наявність у такої фізичної особи довідки № 3-ДФ. Порядок видачі такої довідки затвердило Міндоходів наказом від 17.01.2014 № 32.  

Довідку видає сільська, селищна, міська рада або рада об’єднаних тергромад за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника упродовж п’яти робочих днів з дня отримання письмової заяви про видачу такої довідки. Оригінал довідки зберігає власник сільгосппродукції упродовж строку позовної давності з дати закінчення дії такої довідки.

Таким чином, якщо продавець сільгосппродукції надав підприємству чи фізичній особі-підприємцю, які є податковим агентом, копію чинної та належно складеної довідки, і дані цього документа свідчать про наявність у такої фізичної особи права на застосування пільги, встановленої п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ, то покупець не утримує податок з доходів, що виплачується за сільськогосподарську продукцію.

Якщо розміри земельних ділянок перевищують норми, встановлені Земельним кодексом України, то такі доходи включаються платником податку до загального річного оподатковуваного доходу, підлягають відображенню у декларації про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року та оподатковуються за ставкою 18% та військовим збором 1,5%.

Отримані від продажу власної продукції тваринництва груп 1 - 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД, доходи не оподатковується, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (у 2023 році – 335 000 грн). Такі фізичні особи здійснюють продаж зазначеної продукції без отримання довідки.

Якщо сума отриманого доходу перевищує встановлений розмір, фізична особа зобов'язана падати контролюючому органу довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видається у довільній формі сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси (місцем проживання) власника продукції тваринництва. При підтвердженні довідкою вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку, оподаткуванню підлягає дохід, що перевищує 335 000 грн. Однак, якщо фізичною особою не підтверджено самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, доходи від продажу якої він отримав, такі доходи підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

 

З легальних доходів жителів Дубенського району сплачено понад 1,6 млрд гривень ПДФО

За підсумками 2023 року платниками податків Дубенського району до бюджетів усіх рівнів сплачено 1601.7 млн гривень ПДФО. У порівнянні з 2022 роком надходження до зведеного бюджету цього податку зросли на  232,1 млн гривень

 

Із зазначеної суми надходжень 463,3 млн гривень спрямовано до Державного бюджету країни, що перевищує  показники 2022 року на 175,7 млн гривень.

 

Для фінансування потреб місцевих бюджетів громад спрямовано 1138,4 млн гривень податку на доходи фізичних осіб (плюс 56,4 млн гривень до 2022 року).

 

Позитивна динаміка сплати податку на доходи фізичних осіб має визначальний вплив на бюджетну стабільність громад. Завдяки постійному росту надходжень ПДФО громади можуть планувати та фінансувати свої видатки на вирішення соціально-економічних питань. 

 

Лише завдяки відповідальній громадянській позиції та патріотизму кожного платника податків країна отримуватиме кошти для фінансування заходів безпеки та оборони, соціальних виплат.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь