Привільненська громада

Рівненська область, Дубенський район

Надходження рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів від платників Дубенського району склали понад 10,7 млн грн

Дата: 24.01.2024 15:26
Кількість переглядів: 34

Фото без опису

Упродовж 2023 року до  Зведеного бюджету платниками податків Дубенського району сплачено 10,7  млн гривень рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів.

 

Із загальної суми надходжень до місцевих бюджетів територіальних громад Дубенського району надійшло 6,1 млн гривень рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів. Відповідно до загального фонду державного бюджету надійшло 4,6 млн гривень данного податку.

 

Відповідно до п. 256.2 ст. 256 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями об’єктом оподаткування рентною платою за спеціальне використання лісових ресурсів є:

 деревина, заготовлена в порядку рубок головного користування;

деревина, заготовлена під час проведення заходів щодо поліпшення якісного складу лісів, їх оздоровлення, посилення захисних властивостей (у деревостанах віком понад 40 років - рубки догляду за лісом, вибіркові санітарні рубки, вибіркові лісовідновні рубки, рубки, пов’язані з реконструкцією, ландшафтні рубки і рубки переформування; незалежно від віку деревостанів - суцільні санітарні та суцільні лісовідновні рубки);

 деревина, заготовлена під час проведення заходів з розчищення лісових ділянок, вкритих лісовою рослинністю, у звязку з будівництвом гідровузлів, трубопроводів, шляхів тощо;

другорядні лісові матеріали (заготівля живиці, пнів, лубу та кори, деревної зелені, деревних соків та інших другорядних лісових матеріалів, передбачених нормативно-правовими актами з ведення лісового господарства);

побічні лісові користування (заготівля сіна, випасання худоби, заготівля дикорослих плодів, горіхів, грибів, ягід, лікарських рослин, збирання лісової підстилки, заготівля очерету та інших побічних лісових користувань, передбачених нормативно-правовими актами з ведення лісового господарства);

використання корисних властивостей лісів для культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних, туристичних і освітньо-виховних цілей та проведення науково-дослідних робіт.

Про ведення обліку товарних запасів з декількома місцями продажу

Головне управління ДПС в Рівненській області нагадує, що наказом Мінфіну від 03.09.2021 р. № 496 затверджено порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців. Даним документом встановлено, що облік товарних запасів здійснюється шляхом постійного внесення до Форми ведення обліку товарних запасів інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів, які є невід’ємною частиною такого обліку.

 

Підприємці з декількома місцями продажу ведуть облік товарних запасів за кожним окремим місцем продажу на підставі первинки, яка підтверджує отримання товарів, та/або первинки на внутрішнє переміщення товарів. При цьому, первинні документи на внутрішнє переміщення товарів є невід’ємною частиною такого обліку.

 

Звертаємо увагу, що внесення даних до Форми обліку щодо надходження товарів на підставі первинних документів здійснюється до початку реалізації таких товарів.

Надходження за спеціальне використання водних об`єктів на Дубенщині склали понад 1,7 млн гривень

За підсумками  2023 року підприємства Дубенського району, що у своїй діяльності використовують водні об`єкти, спрямували до бюджетів 1738 тис гривень рентної плати за спеціальне використання води. Порівняно з 2022 роком, надходження даного платежу зросли на 398 тис гривень

 

Із загальної суми надходжень до державного бюджету перераховано 956 тис гривень, що перевищує  показники 2022 року на 219 тис гривень. Відповідно місцеві скарбниці отримали 782 тис гривень плати за спеціальне використання води.

 

Звертаємо увагу, що підприємства – платники рентної плати за спеціальне використання води обчислюють суму плати наростаючим підсумком з початку року та надають податкові декларації до контролюючих органів за місцем податкової реєстрації щоквартально.

 

Обсяг фактично використаної води обчислюється водокористувачами самостійно на підставі даних первинного обліку згідно з показаннями вимірювальних приладів. 

 

За відсутності вимірювальних приладів обсяг фактично використаної води визначається водокористувачем за технологічними даними (тривалість роботи агрегатів, обсяг виробленої продукції чи наданих послуг, витрати електроенергії, пропускна спроможність водопровідних труб за одиницю часу тощо). У разі відсутності вимірювальних приладів, якщо можливість їх встановлення існує, рентна плата сплачується у двократному розмірі. 

 

У разі перевищення водокористувачами встановленого річного ліміту використання води рентна плата обчислюється і сплачується у п’ятикратному розмірі виходячи з фактичних обсягів використаної води понад встановлений ліміт використання води, ставок рентної плати та коефіцієнтів.

Щодо заповнення обов'язкових реквізитів платіжної інструкції при здійсненні сплати податкових платежів та єдиного внеску

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що юридичні та фізичні особи-підприємці та громадяни при здійсненні сплати податкових платежів та єдиного внеску заповнюють у платіжній інструкції всі обов’язкові реквізити.

Перелік обов’язкових реквізитів платіжної інструкції, які заповнюються платниками, визначено Інструкцією про безготівкові розрахунки в національній валюті  користувачів платіжних послуг, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 29.07.2022 № 163 (далі – Інструкція № 163), та Порядком заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції  під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове  державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023  № 148 (далі- Порядок № 148).  

Національним банком України  листом від 26.10.2023 №11-0008.79504 (додається)  повідомлено, що з 01 грудня 2023 року надавачами платіжних послуг буде запроваджено використання платниками  виключно структурованого формату такого реквізиту згідно з міжнародним стандартом ISO20022. 

Інші обов’язкові реквізити платіжної інструкції, зокрема «Код платника» та/або «Код фактичного платника» ( у випадках коли платник ініціює платіжну операцію за фактичного  платника),  повинні заповнюватися відповідно до Інструкції № 163  (пункти 37.40 розділу ІІ Інструкції №163) (витяг додається).

У зв’язку  з тим, що згідно з Інструкцією №163 обов’язкові реквізити платіжної інструкції  вже містять реквізити «Код платника» та «Код фактичного платника», то Порядком № 148 заповнення у реквізиті «Призначення платежу»  платіжної інструкції зазначених реквізитів не передбачено.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь