Привільненська громада

Рівненська область, Дубенський район

Щодо заповнення та подання розрахунку єдиного внеску у складі податкової декларації за 2023 рік

Дата: 31.01.2024 15:00
Кількість переглядів: 34

Фото без опису

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що  відповідно до п. 9 прим. 19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) тимчасово, з 01 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, фізичні особи особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування (крім електронних резидентів (e-резидентів), особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе. При цьому положення абзацу другого п. 2 частини першої ст. 7 Закону № 2464 щодо таких періодів для таких осіб не застосовується. При цьому такими особами розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого цього пункту єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

 

Враховуючи зазначене, такі платники мають право не подавати розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації за період, в якому відповідно до абзацу першого п. 9 прим. 19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

 

Проте до платників єдиного внеску, зазначених вище, які обчислять і нарахують єдиний внесок та подадуть до контролюючого органу звітність, що містить інформацію щодо сум нарахованого єдиного внеску, та при цьому не сплатять самостійно визначені зобов’язання, з 01.08.2023 контролюючим органом будуть застосовуватись заходи впливу та стягнення визначені частиною одинадцятою ст. 25 Закону № 2464.

Строк сплати єдиного податку, нарахованого за перевищення обсягу доходу

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що відповідно до абзацу першого п. 295.7 ст. 295 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) єдиний податок, нарахований за перевищення обсягу доходу, сплачується протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал (крім електронних резидентів (е-резидентів).

Податкові декларації, крім випадків, передбачених ПКУ, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює, зокрема, календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя) (п.п. 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).

За користування надрами платники Дубенщини сплатили до бюджету понад 2,5 млн гривень

Впродовж 2023 року за користування надрами для видобування корисних копалин платники податків Дубенського району до бюджетів всіх рівнів сплатили 2518 тис гривень рентних платежів. В порівнянні з надходженнями 2022 року, сплата зросла на 613 тис гривень.

Із них до державного бюджету направлено 1704 тис гривень та відповідно, – 814 тис гривень до місцевих бюджетів громад

Платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин (далі – Рента) є суб’єкти господарювання, у тому числі громадяни України, іноземці та особи без громадянства, зареєстровані відповідно до закону як підприємці, які набули права користування об'єктом (ділянкою) надр на підставі отриманих спеціальних дозволів на користування надрами в межах конкретних ділянок надр (далі – Ділянка) з метою провадження господарської діяльності з видобування корисних копалин, у тому числі під час геологічного вивчення (або геологічного вивчення з подальшою дослідно-промисловою розробкою) в межах зазначених у таких спеціальних дозволах об’єктах (ділянках) надр (п.п. 252.1.1 п. 252.1 ст. 252 Податкового кодексу України 

До місцевих бюджетів Дубенщини платники акцизного податку сплатили понад 10,4 млн гривень

За  підсумками 2023 року платниками акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів  до місцевих бюджетів Дубенського району сплачено 10405 тис гривень.

 

Громади отримуватимуть належні надходження роздрібного акцизу лише за умови дотримання вимог податкового законодавства всіма господарюючими суб’єктами, які реалізують підакцизну продукцію. 

Щоб запобігти зловживанням на ринку реалізації підакцизних товарів у податковій службі рекомендують лідерам громад і споживачам письмово повідомляти про факти нелегальної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами задля своєчасного реагування та планування контрольно-перевірочних заходів.  

Звертаємо увагу, що у продавця підакцизної продукції повинна бути ліцензія на такий вид діяльності. Розрахункові операції за придбаний алкоголь та тютюн продавець повинен обов’язково провести через РРО/ПРРО. Не менш важливо, щоб на кожній одиниці горілчаної продукції чи тютюнових виробів була марка акцизного податку встановленого зразка. А виданий фіскальний чек покупцю за придбані алкогольні напої має містити всі необхідні реквізити, зокрема відображати суму роздрібного акцизу.

Оскільки всі платники податків незалежно від видів реалізованої продукції чи наданих послуг, здійснюючи розрахункові операції в готівковій та безготівковій формі, зобов’язані працювати лише відповідно до норм чинного податкового законодавства, саме застосування РРО/ПРРО допоможе виконати вимоги закону та запобігти штрафним санкціям. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь