Привільненська громада

Рівненська область, Дубенський район

Власники та орендарі землі Дубенського району сплатили 8 млн гривень плати за землю

Дата: 08.02.2024 15:19
Кількість переглядів: 38

Фото без опису

За підсумками січня 2024 року місцеві бюджети громад Дубенського району отримали 8 млн гривень плати за землю. Цьогорічні показники земельного податку перевищили надходження  минулого року на 2,6 млн гривень.

У загальній сумі сплаченого податку частка надходжень від юридичних осіб становить 82 відсотки, або 6.6 млн гривень. Решту – 1,4 млн грн перерахували фізичні особи – громадяни. 

У податковій службі нагадують, що підтримка у належному стані об’єктів критичної інфраструктури, виконання повноважень у соціальній сфері та фінансування оборонних заходів можливі лише за умови бюджетної стабільності громад. Очевидно, що сумління та податковий внесок кожного платника податків до місцевого бюджету надзвичайно важливі.

Звертаємо увагу, що фізичні особи (громадяни) – платники плати за землю мають право письмово або в електронній формі засобами електронного зв’язку звернутися до контролюючого органу за своїм місцем реєстрації у контролюючих органах або за місцем знаходження земельних ділянок, у тому числі право на яку фізична особа має як власник земельної частки (паю), для проведення звірки даних. 

Крім того, фізичні особи, з використанням кваліфікованого електронного підпису, мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань з плати за землю, в меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету. 

Щодо добровільної участі у системі пенсійного страхування

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, щоб отримати пенсію – необхідний стаж. Щоб був стаж – необхідно сплачувати внески. А якщо ви не перебуваєте у трудових відносинах з роботодавцями й не належите до платників єдиного внеску, тоді можете самі подбати про майбутню пенсію і докупити страховий стаж шляхом добровільної участі в системі загальнообов’язкового соціального страхування.

Тобто це реальна можливість для осіб, які є незастрахованими, забезпечити себе шляхом сплати страхових внесків на добровільних засадах та гарантувати стабільний дохід у разі досягнення пенсійного віку.

Щоб докупити стаж за поточний період, необхідно подати заяву, копії трудової книжки і документа, що посвідчує особу, а також виписки із системи персоніфікованого обліку, де відображені відомості про заробіток, дохід, внески і стаж застрахованої особи. Договір укладається на один рік. Сплата єдиного соціального внеску здійснюється щомісяця до 20 числа. А його сума не може бути меншою від мінімального розміру ЄСВ – у 2024 році це 1562 гривні. 

Якщо людина хоче докупити стаж за попередній період,  необхідно подати заяву із зазначенням періодів, яких не вистачає для призначення пенсії, то діє інша формула розрахунків. За «минулий період» єдиний соціальний внесок сплачується у подвійному розмірі. Цього року це 3124 гривень за кожен місяць. Сума сплачується відразу за весь період. 

Для укладення договору про добровільну участь необхідно звертатись  до Державної податкової інспекції  за місцем реєстрації громадянина.

Легальна реалізація підакцизної продукції додала місцевим бюджетам Дубенського району майже 1,1 млн гривень роздрібного акцизу

Впродовж січня 2024 року до місцевих бюджетів територіальних громад Дубенського району надійшло акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів на загальну суму 1076 тис гривень.  Це на 293 тис гривень більше ніж за відповідний період минулого року.

 

Відповідно до пункту 223.1. статті 223 Податкового кодексу України базовий податковий період для сплати податку відповідає календарному місяцю.

 

Cуб'єкт господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів, подає щомісяця не пізніше 20 числа наступного періоду контролюючому органу за місцем реєстрації (тобто за місцем розташування пункту продажу підакцизних товарів) декларацію акцизного податку за формою, затвердженою у порядку, встановленому статтею 46 Податкового кодексу України (пункт 223.2 статті 223 Податкового кодексу України).

 

Отже, декларації з акцизного податку подаються до контролюючих органів, які обслуговують адміністративно-територіальні одиниці, на яких розташовано пункти продажу підакцизних товарів. Тобто кількість таких декларацій за звітний період має відповідати кількості адміністративно-територіальних одиниць, на яких розташовано пункти продажу підакцизних товарів.

 

Суми податку перераховуються до бюджету суб'єктом господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого Податковим кодексом України (підпункт 222.3.1 пункту 222.3 статті 222 Податкового кодексу України), для подання податкової декларації за місячний податковий період.

 

Особа – суб'єкт господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів, сплачує податок за місцем здійснення реалізації таких товарів (підпункт 222.3.2 пункту 222.3 статті 222 Податкового кодексу України).

 

Отже, сплата податку відбувається до місцевих бюджетів адміністративно-територіальних одиниць, на яких розташовані пункти продажу підакцизних товарів.

Про відображення в додатку 4ДФ до Розрахунку наданої роботодавцем матеріальної допомоги працівнику

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що згідно з п.п. «б» п. 176.2 ст. 176 1 Податкового кодексу України особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) (з розбивкою по місяцях звітного кварталу), до контролюючого органу за основним місцем обліку. Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку – фізичній особі податковим агентом, платником єдиного внеску протягом звітного періоду. Запровадження інших форм звітності із зазначених питань не допускається.

Наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4 із змінами та доповненнями затверджені форма Розрахунку та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Порядок № 4).

Відповідно до п. 4 розд. IV Порядку № 4 в додатку 4 «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (далі – додаток 4ДФ) до Розрахунку у графі 6 «Ознака доходу» зазначається ознака доходу, наведена у розд. 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» додатка 2 до Порядку № 4.

При цьому, згідно з Довідником ознак доходів фізичних осіб сума цільової благодійної допомоги, надана відповідно до вимог п. 170.7 ст. 170 ПКУ відображається у додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «169», а кошти або вартість майна надані як допомога на лікування та медичне обслуговування відповідно до вимог п.п. 165.1.19 п. 165.1 ст. 165 ПКУ відображаються у додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «143».

 

Власники автівок сплатили до місцевих скарбниць Дубенського району понад 100 тис грн транспортного податку

Протягом січня 2024 року до місцевих бюджетів Дубенського району сплачено понад 102 тис гривень транспортного податку. У порівнянні з аналогічним періодом 2023 року сума надходжень збільшилась  майже у 2 рази, або на  48,4 тис гривень

 

Зокрема, 69  тис гривень податку сплатили юридичні особи. Відповідно громадяни – власники елітних автомобілів перерахували 33 тис гривень транспортного платежу. . 

 

Найбільшу суму – 25 тис гривень транспортного податку, сплачено  до місцевого бюджету Радивилівщини.

 

Нагадуємо, що об’єктом оподаткування транспортним податком є транспортні засоби, з року випуску яких минуло не більше 5 років та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати. Ставка транспортного податку становить 25 тисяч гривень на рік. 

 

Транспортний податок сплачується фізичними особами протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення - рішення, юридичними особами – авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

 

Звертаємо увагу, що 04.12.2023 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 06.10.2023 № 527 (зареєстрований у Міністерстві юстиції 20.10.2023  за № 1845/40901) (далі – Наказ № 527), яким внесено зміни до форми Податкової декларації з транспортного податку. 

Нюанси реєстрації ПРРО

Головне управління ДПС у Рівненській області  інформує, які дії суб’єкта господарювання, який після подання реєстраційної заяви за ф. № 1-ПРРО (J/F1316603, далі – заява) отримав квитанцію з помилкою «Адреса розміщення ГО не відповідає реєстраційним даним», якщо вказана платником у заяві адреса відповідає даним, зазначеним у повідомленні ф. 20-ОПП.

Відповідно до п. 3 розд. II Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547» із змінами та доповненнями (далі – Порядок) для реєстрації програмного реєстратора розрахункових операцій (далі – ПРРО) складається заява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (далі – реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО) за ідентифікатором форми J/F 1316604 (додаток 1 до Порядку).

У реєстраційній заяві за ф. № 1-ПРРО зазначається локальний номер ПРРО, який присвоюється такому ПРРО суб’єктом господарювання. Локальний номер ПРРО становить числовий номер, він є унікальним серед номерів, що присвоюються суб’єктом господарювання у довільному порядку ПРРО для його реєстрації та застосування у відповідній господарській одиниці. Локальний номер ПРРО зберігається за ПРРО до дати скасування реєстрації ПРРО.

У разі отримання суб’єктом господарювання (користувачем ПРРО) квитанції з помилкою «Адреса розміщення ГО не відповідає реєстраційним даним», якщо вказана платником у заяві адреса відповідає даним, зазначеним у повідомлені про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП, такий суб’єкт господарювання повинен повторно подати реєстраційну заяву за ф. № 1-ПРРО. При цьому для забезпечення повної відповідності адреси місцезнаходження господарської одиниці необхідно в приватній частині Електронного кабінету в розд. «Облікові дані платника»/«Відомості про об’єкти оподаткування» з графи «Місцезнаходження об’єкта оподаткування» скопіювати адресу та вставити її в реєстраційну заяву за ф. № 1-ПРРО.

Перелік документів, необхідних для укладення договору про добровільну сплату єдиного внеску

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що перелік документів, необхідних для укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, передбачено п.п.1 п. 3 розд. V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 із змінами і доповненнями (далі – Інструкція № 449).


Всі платники, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску з деяких видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, подають до контролюючих органів за місцем проживання:

     заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата єдиного внеску) за формою згідно з додатком 3 до Інструкції № 449;

     копію трудової книжки (за наявності);

     виписку з системи персоніфікованого обліку (ОК-5);

     копію документа, що посвідчує особу.


Особи, зазначені у абзаці другому п. 1 розд. V Інструкції № 449 члени особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (одночасно на пенсійне, на випадок безробіття, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності), надають також документ, що підтверджує їх членство у такому господарстві.

Щодо термінів подачі звітності по єдиному внеску ФОП – платниками єдиного податку

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що фізичні особи   - підприємці - платники єдиного податку подають звітність по єдиному внеску в такі терміни :

-  платники ЄП І  та ІІ групи подають за звітний рік додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі - Додаток 1) у складі Податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (далі – Декларація) в термін, встановлений для річного звітного (податкового) періоду, – протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року;

- платники ЄП ІІІ групи подають за звітний рік Додаток 1 у складі Декларації за IV квартал податкового (звітного року) у термін, встановлений для квартального податкового (звітного) періоду, – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу;

- платники ЄП ІУ групи подають за звітний рік додаток 2 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» у складі Податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи – не пізніше 20 лютого поточного року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь