Привільненська громада

Рівненська область, Дубенський район

ПРОБАЦІЯ - ЦЕ МОЖЛИВІСТЬ ВИПРАВЛЕННЯ ЗЛОЧИНЦЯ БЕЗ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ

Дата: 08.02.2024 15:24
Кількість переглядів: 87

Фото без опису

У 2024 році Пробації України виповнилося 9 років. (5 лютого 2015 року був прийнятий Закон України «Про пробацію»)  Система пробації передбачає роботу з правопорушниками без ізоляції їх від суспільства – надання їм соціальної та психологічної підтримки та допомоги.

 

ПРОБАЦІЯ - ЦЕ МОЖЛИВІСТЬ ВИПРАВЛЕННЯ ЗЛОЧИНЦЯ БЕЗ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ. А ЩЕ…

  • забезпечення безпеки суспільства (громади) шляхом запобігання вчиненню правопорушень;
  • надання суду інформації, що характеризує обвинувачену особу для прийняття справедливого рішення (складення досудової доповіді);
  • організація виконання покарань, не пов'язаних з позбавленням волі;
    пробаційний нагляд: контроль за особою, яка вчинила правопорушення, а також допомога, спрямована на підтримку такої особи в суспільстві (консультації, мотивування до змін, сприяння у вирішенні проблемних питань);
  • допомога особі, яка готується  до звільнення з місць позбавлення волі, в адаптації до життя в суспільстві.

 

ПЕРЕВАГИ ПРОБАЦІЇ:

ДЛЯ ОСОБИ, яка вчинила правопорушення:

  • можливість змінитись без перебування у місцях позбавлення волі (ізоляції від суспільства),
  • підтримка на шляху до змін;
  • збереження сімейних стосунків та зв’язків у громаді;
  • збереження місця роботи та житла;
  • позитивний соціальний ефект: особа не втрачає соціальні зв’язки та шанс створити сім’ю.

ДЛЯ СУСПІЛЬСТВА (ГРОМАДИ):

  • убезпечення громади від вчинення повторних злочинів;
  • справедливе здійснення правосуддя: баланс між карою за вчинене правопорушення, відшкодуванням завданої шкоди та інтересами членів суспільства.

ДЛЯ ДЕРЖАВИ:

  • зниження злочинності;
  • зниження кількості ув’язнених в місцях позбавлення волі осіб;
  • позитивний економічний ефект: утримання правопорушника у місцях позбавлення волі набагато дорожче для держави, ніж перебування на пробації;
  • дотримання міжнародних стандартів.   

 

ВИДИ ПРОБАЦІЇ:

Досудова пробація – забезпечення суду інформацією, що характеризує особу, яка обвинувачується у вчиненні правопорушення, з метою врахування обставин

її життя для прийняття судом справедливого рішення про міру її відповідальності (складення досудової доповіді).
Наглядова пробація - здійснення наглядових та соціально-виховних заходів: надання психологічної, консультативної та інших видів допомоги, сприяння працевлаштуванню, залучення до навчання, участь у виховних заходах та соціально-корисній діяльності, проведення індивідуально-профілактичної роботи відносно особи, до якої застосовується пробація.
Пенітенціарна пробація – це допомога особі, яка готується до звільнення з місць позбавлення волі у трудовому та побутовому влаштуванні за обраним нею місцем проживання, влаштування до закладів охорони здоров’я та сприяння в адаптації до життя у суспільстві.

 

ДЕТАЛЬНІШЕ ПРО НАГЛЯДОВУ ПРОБАЦІЮ…

 

Наглядова пробація — це здійснення наглядових та соціально-виховних заходів щодо осіб, засуджених до покарань у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт; осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням, а також направлення засуджених до обмеження волі для відбування покарання до виправних центрів.

По суті нагляд полягає в реалізації органом пробації певних заходів за місцем проживання, роботи та навчання засуджених з метою дотримання ними обов’язків, визначених законом та покладених на них судом.

 

У період наглядової пробації щодо суб’єктів пробації здійснюється не лише нагляд, а й соціально-виховна робота, яка полягає у здійсненні заходів, що проводяться згідно з індивідуальним планом роботи із засудженим з урахуванням оцінки ризиків вчинення ним повторних кримінальних правопорушень. Робота з клієнтами пробації під час нагляду передбачає диференційований підхід працівника пробації до клієнта, надання йому консультативної, психологічної та інших видів допомоги. В кожному окремому випадку вивчаються криміногенні потреби засудженого та плануються необхідні заходи для їх вирішення. Персонал уповноважених органів з питань пробації сприяє засудженим у працевлаштуванні, залучає їх до навчання, до участі у виховних заходах та соціально корисній діяльності, проводить індивідуально-профілактичну роботу.
 

Окрім цього, Законом України «Про пробацію» введено новий інструмент роботи із засудженими – пробаційні програми, які призначаються за рішенням суду особі, звільненій від відбування покарання з випробуванням та передбачає комплекс заходів, спрямованих на корекцію соціальної поведінки засудженого або її окремих проявів. Проходження пробаційних програм необхідне клієнтам пробації для формування соціально сприятливих змін особистості, які спрямовані на усунення негативних факторів поведінки правопорушника.

 

23.08.2023 Парламент ухвалив Закон №9185, згідно із яким за деякі кримінальні правопорушення каратимуть пробаційним наглядом. Закон набирає чинності 28.03.2024. При цьому він буде одним із основних видів покарання, на рівні з обмеженням чи позбавленням волі, але в той же час буде їхньою альтернативою.

 

Покарання виконуватиметься без ізоляції від суспільства, але з покладанням низки обовʼязків, за невиконання яких може бути застосовано більш суворе покарання.

 

Пробаційний нагляд може бути призначено на строк від 1️ до 5️ років.

 

Якщо засуджений не виконуватиме встановлені судом обов'язки під час перебування на пробації — йому можуть обмежити волю на строк до 3 років.

 

На даний час на обліку Дубенського районного відділу перебуває 7 осіб засуджених до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади, займатися певною діяльністю, 4 особи засуджені до покарання у виді громадських робіт, 81 особа звільнених від відбування покарання з випробуванням (іспитові строки), та 6 порушників, яким призначено адміністративне стягнення у виді громадських робіт.

 

 

Тому, тільки завдяки ефективному нагляду та контролю за клієнтами пробації, запобіганню вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень -  забезпечується безпека суспільства.

 

Дубенський районного відділ філії Державної установи «Центр пробації» в Рівненській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь