Привільненська громада

Рівненська область, Дубенський район

Щодо щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку сільськогосподарських товаровиробників

Дата: 15.02.2024 14:58
Кількість переглядів: 34

Фото без опису

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що сільськогосподарські товаровиробники для переходу на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку разом з податковою звітністю подають не пізніше 20 лютого поточного року до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва (юридичні особи).

Реєстрація платником єдиного податку може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу, зокрема, якщо у податковому (звітному) році частка сільськогосподарського товаровиробництва юридичної особи платника єдиного податку четвертої групи становить менш як 75 відсотків.

Поряд з цим, якщо частка сільськогосптоваровиробництва не перевищує 75 відсотків у зв'язку із виникненням обставин непереборної сили у попередньому податковому (звітному) році, до платника податку не застосовується вимога щодо сплати податків у наступному податковому (звітному) році на загальних підставах. Такі суб’єкти господарювання для підтвердження статусу платника єдиного податку подають податкову декларацію разом із рішенням обласних рад про наявність обставин непереборної сили та перелік суб'єктів господарювання, що постраждали внаслідок таких обставин.

Враховуючи зазначене, сільськогосподарському товаровиробнику, який має на меті підтвердити статус платника єдиного податку четвертої групи у 2024 році та в якого частка власного сільськогосподарського товаровиробництва за 2023 рік є меншою ніж 75 відсотків, необхідно разом з податковою звітністю платника єдиного податку четвертої групи подати копію рішення обласної ради про наявність обставин непереборної сили в регіоні, в якому такий платник здійснює свою діяльність та значиться постраждалим внаслідок проведення на його земельних ділянках бойових дій або їх тимчасової окупації збройними формуваннями російської федерації.

Понад 11 млн грн надійшло майнових податків від платників до місцевих бюджетів Дубенського району

Протягом січня 2024 року до місцевих бюджетів Дубенського району сплачено 11,1 млн гривень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, плати за землю та транспортного податку. Надходження майнових податків збільшились на 3,2 млн гривень, або на 40 відсотків, у порівнянні з січнем 2023 року

 

Із цієї суми земельного податку та орендної плати надійшло до місцевих бюджетів 8 млн гривень. Переважну частину надходжень отримано від юридичних осіб, які перерахували 6,6 млн гривень, земельного податку та орендної плати за землі державної та комунальної власності. В свою чергу, фізичні особи перерахували – 1,4 млн гривень.

 

Податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачено 3 млн гривень. Платниками податків - юридичними особами сплачено 2 млн гривень, а фізичними особами –1 млн гривень.

Сума транспортного податку за січень складає 102,2 тисяч гривень.

 

Нагадуємо, що сплачені майнові податки зараховуються винятково до бюджету громади, на території якої знаходиться об’єкт оподаткування, а тому просимо власників майна-фізичних осіб не зволікати з перерахуванням заборгованих податків до місцевого бюджету. 

 

Громадяни, які володіють нерухомістю та земельними ділянками, можуть провести звірку щодо належних їм об’єктів і нарахованих податкових платежів. Платники податків також мають можливість самостійно провести звірку щодо розрахунків із бюджетом через Електронний кабінет. 

Податкова знижка за оплату оренди житла внутрішньо переміщеної особи

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що право платника податку на податкову знижку, підстави для її нарахування, перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, обмеження права на її нарахування визначені ст. 166 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями.

Відповідно до п.п. 166.3.9 п. 166.3 ст. 166 ПКУ платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, нарахованого у вигляді заробітної плати, зменшеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, фактично сплачені ним протягом звітного податкового року суми коштів, у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, фактично сплачених платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи.

Платник податку має право скористатися зазначеною в п. 166.3.9 п. 166.3 ст. 166 ПКУ податковою знижкою виключно за умови, що він та/або члени його сім’ї першого ступеня споріднення:

 не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України;

 не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання.

Розмір такої знижки не може перевищувати (у розрахунку на календарний рік) 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року.

Підприємства та компанії Дубенського району сплатили 1,3 млн грн податку на прибуток

За січень 2024 року платники податків-юридичні особи Дубенського району сплатили до Зведеного бюджету 1,3 млн гривень податку на прибуток підприємств.

При цьому до державного бюджету суб’єкти господарювання спрямували 1,2 млн гривень цього платежу. До місцевого бюджету мобілізовано 134 тис гривень податку на прибуток.

 

Найбільшу суму 622 тис гривень податку на прибуток, сплачено  до Зведеного бюджету платниками Радивилівщини

 

Нагадаємо, що порядок обчислення та сплати податку на прибуток підприємств визначено статтею 137 Податкового кодексу України. Платіж нараховується платником самостійно. Базова ставка податку на прибуток підприємств становить 18 відсотків.

 

Звертаємо увагу, якщо річний дохід платників податку на прибуток від будь-якої діяльності (за вирахування непрямих податків) перевищує 40 млн грн, то податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. Якщо такий дохід не перевищує 40 млн грн, то такі платники застосовують річний податковий (звітний) період, який починається з 1 січня по 31 грудня поточного звітного року.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь