Привільненська громада

Рівненська область, Дубенський район

Надходження за спеціальне використання водних об`єктів на Дубенщині склали понад 115 тис гривень

Дата: 11.03.2024 11:38
Кількість переглядів: 34

Фото без опису

Протягом січня 2024 року підприємства Дубенського району, що у своїй діяльності використовують водні об`єкти, спрямували до бюджетів 115,1 тис гривень рентної плати за спеціальне використання води. Порівняно з відповідним періодом минулого року, надходження даного платежу зросли на 23,8 тис гривень

 

Із загальної суми даного податку до державного бюджету платники перерахували 63,3 тис гривень. Місцеві скарбниці отримали 51,8 тис гривень плати за спеціальне використання води.

 

Нагадаємо, що платниками рентної плати за спеціальне використання води є суб’єкти господарської діяльності незалежно від форми власності, а також фізичні особи – підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

 

Рентна плата за спеціальне використання води сплачується водокористувачами за фактичний обсяг води, який вони використали.

До податкової знижки враховують лише сплачений податок на доходи фізичних осіб

Головне управління ДПС у Рівненській області роз’яснює, якщо податковий агент утримав, але не сплатив податок на доходи фізичних осіб до бюджету, то фізична особа не матиме права на податкову знижку.

Для розрахунку сум ПДФО, які підлягають поверненню платнику з бюджету у зв’язку з реалізацією ним права на податкову знижку, застосовують суму сплаченого податку на доходи фізичних осіб до відповідного бюджету, а не нарахованого (утриманого) податковим агентом.

Нагадаємо, громадяни, які не є суб’єктами господарювання та які протягом минулого року отримували заробітну плату, з якої утримувався податок на доходи фізичних осіб, мають право на отримання податкової знижки за умови наявності підстав, передбачених Податковим кодексом України.

Зокрема, податкова знижка надається, якщо у фізичної особи протягом звітного року були витрати на:  навчання,  отримання доступного житла за державними програмами,  оплату допоміжних репродуктивних технологій,   відсотки за іпотечним кредитом,  внески на благодійність,   страхові платежі за договорами довгострокового страхування життя,  пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення тощо.

Для отримання знижки необхідно:

 заповнити та по 31 грудня включно подати за місцем реєстрації декларацію про майновий стан та доходи;

 у декларації вказати суму одержаного за рік доходу у вигляді зарплати, вид понесених витрат, їх розмір і розраховану суму податку на доходи фізичних осіб до повернення.

Після отримання декларації визначається сума, що підлягає поверненню, яка громадянам перераховується протягом 60 днів поштовим переказом або на банківський рахунок. 

Звертаємо увагу, що право на отримання податкової знижки не переноситься на наступні роки, тобто для отримання знижки за 2023 рік, необхідно подати декларацію до 31 грудня 2024 року включно. 

Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному році, не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого у вигляді заробітної плати.

Найманий працівник має бути оформлений роботодавцем відповідно до вимог чинного законодавства

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що будь-яке використання найманої праці має бути оформлене роботодавцями відповідно до вимог чинного законодавства.

 

Звертаємо увагу, що допуск працівника до роботи за трудовим договором можливий після направлення відповідного повідомлення до територіального органу податкової служби. Крім того, якщо працівник приймає рішення працювати за трудовим договором, то має написати заяву про прийняття на роботу та надати необхідні документи. В свою чергу роботодавець забезпечує укладання трудового договору, видає наказ чи розпорядження про прийняття працівника на роботу та ознайомлює з ним працівника, направляє повідомлення до територіального органу податкової служби і лише після цього працівник допускається до роботи. 

 

Нагадуємо, що трудовий договір – це документ, який регулює відносини між працівником і роботодавцем. Він визначає права і обов’язки обох сторін, умови праці, заробітну плату, термін дії, порядок зміни і розірвання. Договір може бути строковим або безстроковим, з повним або неповним робочим часом, основним або за сумісництвом залежно від характеру роботи і бажання сторін. 

 

Відповідальність юридичних та фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю, передбачена частиною другою ст. 265 КЗпПУ.

 

Таким чином, виявлений органом ДПС в ході проведення фактичної перевірки факт не оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами) є достатньою підставою для накладення на суб’єкта господарювання штрафу, визначеного частиною другою ст. 265 КЗпПУ.

 

Оформлення трудових відносин роботодавцями з найманими працівниками – це забезпечення соціальних гарантій громадян та надходжень до бюджету.

Отримання інформації від  ДПС через мобільний застосунок «Моя податкова»

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що що «Моя податкова» – безкоштовний мобільний застосунок забезпечить громадянам простий і зручний інструмент для отримання електронних сервісів податкової служби. Надає можливість швидко отримувати необхідну інформацію, подавати заяви та декларації, сплачувати податки.

У розділі «Мої дані» застосунку можна отримати інформацію про: адресу реєстрації та фактичне місце проживання, об’єкти оподаткування, обов’язок сплатити суму грошового зобов’язання (ППР), стан розрахунків з бюджетом. 

 

У розділі «Повідомлення» доступні: квитанції, відомості з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків, інформація з ДРФО про джерела/суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку та військового збору та листи контролюючого органу. 

 

Звертаємо увагу, що наразі триває кампанія декларування доходів, громадян, одержаних протягом 2023 року. Тож мобільний застосунок «Моя податкова» у розділі «Послуги» надає можливість подати декларацію про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки. Для цього необхідно здійснити наступні кроки:

 

- оберіть «Подати декларацію про майновий стан і доходи»;

- вкажіть суму витрат відповідного виду;

- зазначте реквізити банківського рахунку (інша інформація про банківський рахунок заповниться автоматично);

- прикріпіть документи в електронному вигляді (додатки можуть бути додані у pdf-форматі або фото);

- підписуйте та надсилайте.

 

Завантажуйте застосунок «Моя податкова» в AppStore або GooglePlay, ідентифікуйтеся онлайн за допомогою файлового або хмарного КЕП будь-якого надавача та використовуйте більше сервісів.

Про терміни подачи заяви про застосування спрощеної системи оподаткування та ставки ЄП новоствореними ФОП для першої або другої групи

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що згідно із п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платниками єдиного податку першої – третьої груп здійснюється відповідно до підпунктів 298.1.1 – 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 ПКУ.


Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси заяву (п.п. 298.1.1 п. 298.1 ст. 298 ПКУ).


Зареєстровані в установленому порядку фізичні особи – підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація (п.п. 298.1.2 п. 298.1 ст. 298 ПКУ).


Отже, новостворені фізичні особи – підприємці для обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, повинні подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація. Для обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, законодавчо не передбачено перенесення термінів подачі заяви для фізичних осіб – підприємців, які були зареєстровані в останні дні місяця.

Обов’язковий реквізит платіжної інструкції - реквізит «Призначення платежу»

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що пунктом 37 розділу II Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затвердженої постановою Національного банку України від 29 липня 2022 року № 163, визначено, що обов’язковим реквізитом платіжної інструкції є реквізит «Призначення платежу».

Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення затверджено наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 № 148 із змінами (далі – Порядок № 148).

Зокрема, п.1 р. II Порядку № 148 визначено, що під час заповнення обов’язкового реквізиту платіжної інструкції «Призначення платежу» для платника у разі сплати податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави на бюджетний/небюджетний/ єдиний/депозитний рахунок передбачено поля встановленого формату:

«Код виду сплати»;

«Додаткова інформація запису»;

«Номер рахунку» (у разі сплати на єдиний рахунок, відкритий у Казначействі на ім’я ДПС);

«Сума податку» (у разі сплати на єдиний рахунок, відкритий у Казначействі на ім’я ДПС);

«Інформація про податкове повідомлення (рішення)» (у разі сплати на єдиний рахунок, відкритий у Казначействі на ім’я ДПС);

«Тип» (у разі сплати за оренду державного майна).

Під час сплати податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави на бюджетні/небюджетні/єдиний/депозитний рахунки платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнює з переліку полів, наведених у пункті 1 розділу II, такі поля (п. 2 розділу II Порядку № 148):

«Код виду сплати»;

«Додаткова інформація запису».

У полі «Код виду сплати» платник заповнює код виду сплати, визначений Переліком кодів видів сплати, які використовуються платниками, згідно з додатком 1 до Порядку № 148;

у полі «Додаткова інформація запису» платник заповнює інформацію щодо переказу коштів у довільній формі. Суб’єкти господарювання, які проводять господарську діяльність на підставі ліцензії та/або спеціального дозволу, зазначають інформацію щодо звітного (податкового) періоду, за який сплачуються податкові зобов’язання, та дозвільного документа (вид дозвільного документа, номер, дата).

Крім цього у Порядку № 148 наведені приклади заповнення платниками заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжних інструкцій при сплаті податків, зборів, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Внесення розмінної монети в РРО або ПРРО

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що суб’єкти господарювання повинні забезпечувати наявність у касі банкнот, обігової та/або розмінної монети для видачі здачі (за винятком тих номіналів монет (банкнот), карбування та випуск в обіг/додатковий випуск в обіг яких припинено Національним банком України з урахуванням бонусних програм лояльності та/або наявності пристроїв для приймання монет. Суб’єкти господарювання в разі прийняття НБУ рішення щодо припинення карбування та випуску в обіг/додаткового випуску в обіг певних номіналів монет зобов’язані здійснювати заокруглення загальної суми покупки в порядку, передбаченому нормативно-правовим актом НБУ з питань, що регулюють обіг монет дрібних номіналів.

Згідно з пунктом 6 розділу III Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 (зі змінами та доповненнями) зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05 липня 2016 року за № 918/29048, внесення чи видача готівки з місця проведення розрахунків повинні реєструватися через реєстратор розрахункових операцій з використанням операцій «службове внесення» та «службова видача», якщо такі внесення чи видача не пов’язані з проведенням розрахункових операцій, зокрема, операція «службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту.

Не проводиться через РРО видача готівки, не пов’язана з проведенням розрахунків, якщо така видача здійснюється після виконання Z-звіту до реєстрації першої розрахункової операції та (або) до виконання операції «службове внесення».

Тобто, розмінна монета, отримана з каси підприємства, або яка зберігається на місці проведення розрахунків РРО та/або ПРРО з попереднього дня, має проводитися через РРО та/або ПРРО за допомогою формування чеку «Службове внесення».

Підтвердженням внесення відповідної суми до РРО та/або ПРРО, як розмінної монети, – є фіскальний звітний чек (Z-звіт), у якому відображається інформація про операцію «службове внесення».

До місцевих бюджетів Дубенського району надійшло 4,6 мільйони гривень податку на нерухоме майно

Протягом січня-лютого 2024 року платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, перерахували до місцевих бюджетів громад Дубенщини 4,6 млн гривень, що майже на 1,4 млн. гривень. або на 42,7% більше, ніж за аналогічний період минулого року. 

 

З загальної суми надходжень фізичні особи сплатили 1,7 млн гривень цього податку, що на 793 тис гривень більше, ніж торік. Власники нерухомості – юридичні особи спрямували на розвиток місцевих територіальних громад 2,9 млн гривень податку на нерухоме майно, що на 584 тис гривень більше ніж за аналогічний період минулого року.   

 

Нагадаємо, надходження від податку на нерухоме майно є одним з важливих платежів до бюджетів громад. Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками житлової та/або нежитлової нерухомості.


Ставка податку на нерухомість встановлюється органами місцевого самоврядування залежно від типу об’єктів та їх місцезнаходження у відсотках до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року, та не може перевищувати 1,5 відсотка за 1 квадратний метр.   

 

Оскільки у 2024 році податок нараховується за звітний 2023 рік, то ставка податку розраховується виходячи із мінімальної заробітної плати, встановленої на 01.01.2023, яка складала 6 700 гривень (таким чином, максимальна ставка за метр квадратний не може перевищувати 100,50 грн (6 700 * 1,5  відс.).

Майже 223 млн грн податку на доходи фізичних осіб сплачено платниками Дубенського району

Упродовж січня-лютого 2024 року платники податків Дубенського району спрямували до бюджетів усіх рівнів 222,8 млн гривень податку на доходи фізичних осіб. 

 

Зокрема, із загальної суми даного податку місцеві скарбниці отримали 97,7 млн гривень. До державного бюджету платники перерахували 125,1 млн гривень податку на доходи фізичних осіб.

 

Звертаємо увагу, що податок на доходи фізичних осіб – це загальнодержавний податок, що стягується з доходів фізичних осіб (громадян-резидентів) і нерезидентів, які отримують доходи з джерел їх походження в Україні.

 

Базова ставка податку на доходи фізичних осіб складає 18 відсотків з доходів, нарахованих (виплачених, наданих), у тому числі, у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.

 

Нагадаємо, що з 1 січня 2024 року стартувала кампанія декларування доходів громадянами. Річну податкову декларацію про доходи за минулий рік зобов’язані заповнити і подати до 1 травня 2024 року громадяни, котрі отримали доходи, з яких торік  не сплачено податок на доходи фізичних осіб.

 

Подавати декларацію про майновий стан і доходи за минулий рік та сплачувати відповідні податки і збори – конституційний обов’язок громадян та їх особиста підтримка держави, її фінансової безпеки та обороноздатності.  

 

Надати податкову декларацію платник може за вибором – особисто або уповноваженою на це особою, поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, або подати в електронній формі, скориставшись електронним сервісом ДПС Електронний кабінет або мобільним застосунком «Моя податкова».

Щодо звільнення ФОП від сплати єдиного податку

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних дніввідповідно до п. 295.5 ст. 295 Податкового кодексу України.

 

Податківці рекомендують, з метою уникнення порушення терміну сплати авансових платежів доцільно подавати заяву щодо періоду щорічної відпустки до початку відпустки, а заяву щодо терміну втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подавати одразу після закінчення лікарняного.

 

Якщо тривалість відпустки є меншою одного календарного місяця, то звільнення від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця не передбачено.

 

Підприємці-платники єдиного податку 1 і 2 груп, можуть скористатись нормою щодо звільнення від сплати єдиного податку упродовж одного календарного місяця на рік на час відпустки за умови, якщо вони працюють самостійно та не використовують працю найманих осіб.

 

Звертаємо увагу, що платників єдиного податку другої  та третьої груп, які використовують найманих працівників, на період відпустки не звільнено від сплати єдиного податку.

Про сплату транспортного податку за автомобіль, який є об’єктом оподаткування, якщо його викрадено

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що у разі незаконного заволодіння третьою особою легковим автомобілем, який є об’єктом оподаткування, транспортний податок за такий легковий автомобіль не сплачується з місяця, наступного за місяцем, в якому мав місце факт незаконного заволодіння легковим автомобілем, якщо такий факт підтверджується відповідним документом про внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, виданим уповноваженим державним органом

.
У разі повернення легкового автомобіля його власнику (законному володільцю) податок за такий легковий автомобіль сплачується з місяця, в якому легковий автомобіль було повернено відповідно до постанови слідчого, прокурора чи рішення суду. Платник податку зобов’язаний надати контролюючому органу копію такої постанови (рішення) протягом 10 днів з моменту отримання.

Особливості застосування РРО/ПРРО на різних господарських одиницях ФОП

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що якщо у фізичних осіб – підприємців (ФОП) – платників єдиного податку другої – четвертої груп є господарський об’єкт у місті, то у такому об’єкті реєстратори розрахункових операцій (РРО) та/або програмні РРО (ПРРО) застосовуються на загальних підставах відповідно до вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами (далі – Закон № 265), а у господарському об’єкті на території села, селища можна проводити роздрібну торгівлю товарами (крім підакцизних товарів) без застосування РРО та/або ПРРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, за умови дотримання граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг).

 

Правові засади застосування РРО та ПРРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначено Законом № 265. Дія Закону № 265 поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 року № 1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (далі – Постанова № 1336) затверджено Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій (далі – Перелік).

Пунктом 1 Переліку визначено, що ФОПи, які сплачують єдиний податок, мають право здійснювати розрахунки без застосування РРО та/або ПРРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій при здійсненні роздрібної торгівлі на території села, селища товарами (крім підакцизних товарів).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь