Привільненська громада

Рівненська область, Дубенський район

Що потрібно знати про трансжири.

Дата: 18.03.2024 16:12
Кількість переглядів: 40

Фото без опису

Якщо ви хочете схуднути і зберегти своє здоров'я, то слід виключити зі свого раціону продукти, що містять трансжири. Фактично, надмірне споживання трансжирів збільшує ризик ожиріння, серцевих захворювань і раку.  Але дорослі та діти в усьому світі щодня споживають їх в надмірній кількості у вигляді нездорової їжі або фаст-фуду.

Трансжири — це ненасичені жирні кислоти, які отримують штучно, і зазвичай їх використовують приготуванні висококалорійних продуктів. Ці трансжири знижують рівень хорошого холестерину (холестерин ЛПВЩ) й підвищують рівень поганого холестерину (холестерин ЛПНЩ), тим самим збільшуючи ризик серцевих захворювань та інсульту. Вони також сприяють збільшенню ваги, що зрештою призводить до ускладнень зі здоров'ям, таких які діабет та ожиріння

Коли винайшли трансжири.

Гідрогенізація збільшує термін придатності та значно здешевлює продукцію. Цей спосіб був винайдений і запатентований ще 1902 року німецьким хіміком Вільгельмом Норманном. Вже в 1909 році запрацював перший завод, який випускав маргарин. Навіть в наш час це популярний замінник вершкового масла. Промисловий маргарин має одну перевагу – низьку ціну, тому він доволі швидко завоював прихильність виробників харчових продуктів.

Трансжири містяться в будь-яких рослинних маслах, які зазнають вторинного нагрівання до високих температур. Наприклад при нагріванні рослинних олій до температури 250 °C і вище або при багаторазовому нагріванні вже приготованих продуктів утворюються ті самі трансжири. Тобто розігріта чотири рази поспіль запіканка чи котлетка вже не така невинна, як щойно приготована. Говорячи простими словами, певна частка трансгенних жирів міститься практично в будь-який їжі, спершу приготовленої, потім нагрітої ще раз.

Якщо ви просто смажите на натуральній рослинній олії за температури до 200 °С, не використовуючи її повторно, то ризик виникнення трансжирів мінімальний.

Зверніть також увагу, що трансжири є основою маргарину і це становить особливу небезпеку, так як для виготовлення маргарину, жири в обов’язковому порядку піддаються сильному нагріванню і після обсмажування на ньому або розігріву їжі, яка містить маргарин рівень трансжирів підвищується в багато разів. Також цей продукт найчастіше використовують у виробництві «магазинних»: тортів, печива, пирогів, різноманітної випічки, але далеко не тільки в них. Це також основа для: піци, чебуреків, пиріжків, соусів, майонезів, салатів, бургерів, картоплі фрі, виробів в паніровці і т.п. Вони користуються такою великою популярністю у виробників, бо мають низьку вартість, надають кондитерським виробам привабливого вигляду й збільшують термін їх придатності.

Шкода трансжирів:

  Відзначимо, що шкідливі трансгенні жири є канцерогеном, вони не роблять миттєвої шкоди здоров’ю, а лише поступово погіршують обмін речовин, провокуючи розвиток всіляких хвороб і виникнення різних форм раку. По суті, можна роками вживати їх в їжу без появи будь-яких чітких симптомів.

   Наукові дослідження говорять про те, що шкода для здоров’я і зміна обміну речовин людини відбуваються при вживанні в їжу трансжирів в кількості від 2% сумарної добової норми калорій. У перерахунку на грами це рівнозначно 3-4 г трансгенних жирів в день – столовій ложці маргарину для випічки або невеликої порції картоплі фрі. Велика порція картоплі фрі може містити до 10-12 г транс-жирів, смажена курка з фаст-фуду – близько 5-7 г, один пончик – 5 г, маленька пачка чіпсів – 3 г, порція сухого сніданку – 2 г.

Серед захворювань, які можуть провокуватися надмірним споживанням трансжирів, виділяють кардіологічні захворювання, включаючи ішемічну хворобу серця, стенокардію, інфаркти міокарда, серцеву недостатність. Також трансжири відіграють роль у розвитку таких захворювань, як інсульти, атеросклероз, хвороба Альцгеймера, нейродегенеративні захворювання, жирова дистрофія печінки.

В складі яких продуктів містяться трансжири:

маргарин та спред;

пальмова та кокосова олії;

вафлі, випічка, торти, печиво, цукерки — всі солодощі з додаванням маргарину чи спреду;

пончики;

снеки у вигляді крекерів;

чипси, сухарики, горішки;

попкорн;

весь фаст-фуд та вулична їжа;

майонез та майонезні соуси;

паніровані напівфабрикати (рибні палички та нагетси);

заморожені основи для піци;

заморожені напівфабрикати для випічки;

шоколад з вмістом какао-масла, лауринової та стеаринової кислоти;

морозиво;

кондитерські суміші для кремів та виробів;

сири з низьким вмістом холестерину, плавлені сирки.

Як трансжири вказуються на упаковці

Якщо ви бачите на етикетці наступні написи – це трансжири: 

гідрогенізовані жири;

частково гідрогенізовані жири

кулінарний жир;

кондитерський жир;

маргарин

рослинні олії (ріпакова та каноли);

еквівалент какао-олії.

Чим же замінити трансжири у своєму раціоні:

Альтернатива магазинній випічці — домашня, без маргарину, лише з додаванням корисних рослинних олій (або й без них), яку випікають до 200 °С.

Солодощі з магазину можна замінити домашньою пастилою, цукерками з сухофруктів та какао без шкідливих добавок, домашнім шоколадом без какао-масла.

Сухофрукти та фрукти, горіхи, насіння — альтернатива крекерам для швидких перекусів.

Попкорн з кінотеатру можна замінити нутовим попкорном.

Майонез і майонезні соуси замінити йогуртами (білим, грецьким) або сметаною.

Замість звичних чипсів можна вживати овочеві та фруктові чипси.

Ввести в раціон більше свіжих овочів.

Заміняти погані трансжири найкраще хорошими жирами. Відомо, що найбільше корисних для організму кислот цієї групи міститься в рибі.

 

 Будьте здорові!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь