Привільненська громада

Рівненська область, Дубенський район

З 1 квітня нові розміри ЄСВ для роботодавців та ФОП

Дата: 26.03.2024 14:41
Кількість переглядів: 50

Фото без опису

Головне управління ДПС у Рівненській області  повідомляє, що з 1 квітня 2024 року відповідно до Закону України від 09.11.2023 року № 3460-IX ,,Про Державний бюджет України на 2024 рік” розмір мінімальної зарплати становитиме у місячному розмірі – 8000 грн (тобто на 900 грн більше ніж було встановлено з 1 січня ).

 

Відповідно, з  1 квітня 2024 року збільшиться сума  ЄСВ яку потрібно сплачувати підприємцям за себе та роботодавцям за найманих працівників, а саме:

- мінімальний страховий внесок з ЄСВ, який потрібно сплачувати за основних працівників, - 1760 грн.

- максимальна база для нарахування ЄСВ - 120000 грн.

- максимальний ЄВ – 26400 грн за місяць (22 % від 15 мінімальних зарплат). 

ЄСВ для ФОПів-єдинників, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, у розрахунку на місяць - 1760 грн.

 

При цьому ФОПи-єдинники та ФОП на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців.

Однак, приймаючи рішення щодо використання наданої державою можливості впродовж певного часу не сплачувати єдиний внесок, необхідно пам’ятати, що відповідні періоди роботи не будуть зараховані до страхового стажу для призначення пенсії в майбутньому.

Звертаємо увагу, що відповідно до вимог чинного законодавства, до страхового стажу зараховуються тільки ті періоди діяльності, за які повністю сплачені страхові внески.

Дубенська ДПІ пропонує підприємцям щомісячно сплачувати єдиний внесок, що є запорукою наповнення бюджету, а відтак і своєчасного здійснення пенсійних та соціальних виплат в умовах воєнного стану.

Понад 20 млн грн надійшло майнових податків від платників до місцевих бюджетів Дубенщини

Протягом січня-лютого 2024 року до місцевих бюджетів Дубенського району сплачено 20,2 млн гривень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, плати за землю та транспортного податку. Надходження майнових податків збільшились на 5,6 млн гривень, або на 38,2 відсотки, у порівнянні з аналогічним періодом 2023 року

 

Із цієї суми земельного податку та орендної плати надійшло до місцевих бюджетів 15,5 млн гривень. Переважну частину надходжень отримано від юридичних осіб, які перерахували 12,7 млн гривень, земельного податку та орендної плати за землі державної та комунальної власності. В свою чергу, фізичні особи перерахували – 2,8 млн гривень.

 

Податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачено 4,6 млн гривень. Платниками податків - юридичними особами сплачено 2,8 млн гривень, а фізичними особами –1,8 млн гривень.

 

Сума транспортного податку за січень-лютий складає 118,9 тисяч гривень.

 

Нагадуємо, що сплачені майнові податки зараховуються винятково до бюджету громади, на території якої знаходиться об’єкт оподаткування, а тому просимо власників майна-фізичних осіб не зволікати з перерахуванням заборгованих податків до місцевого бюджету. 

 

Громадяни, які володіють нерухомістю та земельними ділянками, можуть провести звірку щодо належних їм об’єктів і нарахованих податкових платежів. Платники податків також мають можливість самостійно провести звірку щодо розрахунків із бюджетом через Електронний кабінет. 

 

Про стан розрахунків з бюджетом, реєстраційні та облікові дані, інформацію щодо сплати податків і податковий борг можна також дізнатися через мобільний застосунок «Моя податкова».

Представники бізнесу Дубенської ДПІ використовують у своїй роботі майже 1250  РРО та ПРРО

У Дубенській ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області станом на початок березня 2024 року представниками бізнесу зареєстровано 1249 реєстраторів розрахункових операцій. Зокрема, класичних касових апаратів (далі – РРО)  зареєстровано 596, а програмних РРО (далі - ПРРО) -  653. Тож, більшість представників бізнесу обирає для роботи зручні ПРРО.

 

Принагідно нагадуємо, що згідно із Законом України №1017-ІХ від 01.12.2020 року, застосування РРО чи ПРРО при готівкових розрахунках з покупцями стало обов’язковим для усіх суб’єктів господарювання, окрім платників єдиного податку першої групи, з 1 січня 2022 року. А в рамках дії Закону України №3219 від 30.06.2023 року з 1 жовтня 2023 року відновлено застосування штрафних санкцій за порушення представниками бізнесу використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО).

 

Просимо представників бізнесу бути відповідальними перед державою та покупцями товарів/користувачами послуг, проводити усі готівкові розрахунки через РРО/ПРРО та видавати фіскальний чек.

 

Звертаємо увагу, що ПРРО платник податків може зареєструвати самостійно через Електронний кабінет. Для цього потрібно за допомогою особистого ключа здійснити вхід до приватної частини Електронного кабінету, який розміщено за посиланням:https://cabinet.tax.gov.ua/login. Здійснити завантаження програмного забезпечення ПРРО з вебпорталу ДПС, яке розміщено у банері “Програмні РРО” за посиланням:  https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/

Щодо застосовання РРО/ПРРО при реалізації продукції власного виробництва

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО/ПРРО) та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних уповноваженою особою відповідного суб'єкта господарювання. Це зазначено у статті 9 Закону України від 06.07.1995 № 265/95 - ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами і доповненнями.

Обов’язок застосування РРО або ПРРО залежить не від форми розрахунків, а виникає виключно за наявності обставин, що супроводжують господарські операції суб’єкта господарювання, які чітко визначені законодавством, у тому числі, нормами його прямої дії, які встановлюють винятки із загальних правил. 

Законодавство України ототожнює готівкові розрахунки з розрахунками, здійсненими за допомогою POS-терміналів, що проводяться суб’єктами господарювання всіх форм власності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. 

Застосування РРО або ПРРО залежить не від форми розрахунків, а від способу їх здійснення. Тобто операції, здійснені з використанням платіжного терміналу (POS-терміналу) у безготівковій формі, потребують застосування РРО або ПРРО у встановленому цим Законом порядку. 

З урахуванням викладеного повідомляємо, що приймання оплати за продукцію  власного виробництва з використанням платіжного терміналу (POS-терміналу) або за реквізитами електронних платіжних засобів потребує обов'язкового застосування РРО або ПРРО. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь