Привільненська громада

Рівненська область, Дубенський район

На Дубенщині до бюджетів сплачено понад 470 млн гривень податку на доходи фізичних осіб

Дата: 14.05.2024 11:52
Кількість переглядів: 36

Фото без опису

Упродовж січня-квітня 2024 року із офіційних доходів платників Дубенського району до бюджетів усіх рівнів сплачено 472,7 млн гривень податку на доходи з фізичних осіб. Сума перерахованого місцевими працедавцями ПДФО  перевищує  показники минулого року на 3,8 млн гривень.  

Із загальної суми даного податку місцеві скарбниці отримали 203,8 млн гривень. Відповідно до державного бюджету платники перерахували 268,9 млн гривень податку на доходи фізичних осіб.

Оскільки саме податок на доходи фізичних осіб є бюджетоутворюючим для громад, лідери місцевого самоврядування повинні пильнувати, щоб у всіх бізнес-проєктах використовували лише задекларовану працю найманих осіб.

Наголошуємо, що оформлення трудових відносин із найманими працівниками відповідно до законодавства, сплата податків та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – це міцна оборона України, гарантований розвиток економіки, покращення інвестиційного клімату, зростання рівня соціальної захищеності, благополуччя кожної сім’ї і гідні умови праці для кожного.

Нарахування єдиного внеску

Головне управління ДПС у Рівненській області  нагадує, що відповідно до Закону України від 09.11.2023 року № 3460-IX ,,Про Державний бюджет України на 2024 рік” з 1 квітня 2024 року мінімальна заробітна плата становить 8000 гривень.

Єдиний внесок для платників, зазначених у ст. 4 Закону № 2464 ,,Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування’’  встановлюється у розмірі 22 відсотки до визначеної ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування єдиного внеску. 

У разі якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску. Мінімальна сума єдиного внеску складає з 01.04.2024 року 1760  гривень.

Єдиний внесок нараховується в межах максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, що дорівнює 15 розмірів мінімальної заробітної плати.  Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску з 01.04.2024 – 120000 гривень. Максимальна сума єдиного внеску складає – 26400 гривень.

У разі зміни прізвища, місця проживання – необхідно повідомити податкову

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що відповідно до п. 70.7 ст.70 Податкового кодексу України фізичні особи - платники податків зобов'язані подавати контролюючим органам відомості про зміну своїх реєстраційних даних (зміна місця проживання, прізвища, імені, по батькові, тощо) протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання відповідної заяви за формою №5ДР. 

 

Порядок та процедура подання відповідної заяви визначається розділом VII Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 №822 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25.10.2017 за № 1306/31174.  

 

Заява за формою № 5ДР подається особисто або через представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а у разі зміни місця проживання – до контролюючого органу за новим місцем проживання. Фізичні особи, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, подають зазначені заяви особисто або через представника до будь-якого контролюючого органу.  

 

Внесення змін до облікових даних платника податків та виготовлення реєстраційного номера облікової картки платника податків здійснюється протягом трьох робочих днів з наступного дня після дня подання фізичною особою Заяви за ф. № 5ДР. 

 

Фізичні особи мають право, використовуючи кваліфікований електронний підпис, подавати Заяву за формою №5ДР в електронному вигляді, через приватну частину Електронного кабінету, вхід до якої здійснюється за адресою: cabinet.tax.gov.ua.  

Юридична особа протягом року може перейти на спрощену систему

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що відповідно до п.п. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі - ПКУ) суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм цього Кодексу, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

Перехід на спрощену систему оподаткування суб’єкта господарювання, зазначеного в абзаці першому п.п. 298.1.4 ПКУ, може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб’єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені в п. 291.4 ст. 291 ПКУ.

До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, який визначається з дотриманням вимог, встановлених глави 1 розд. XIV ПКУ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь