Привільненська громада

Рівненська область, Дубенський район

У місцевих бюджетах Дубенщини понад 328 мільйонів гривень податкових надходжень

Дата: 04.06.2024 17:01
Кількість переглядів: 54

Фото без опису

У січні-квітні 2024 року до місцевих бюджетів Дубенського району надійшло 328,2 млн гривень податкових платежів.

Зазначаємо, що традиційно найбільшим сегментом у формуванні місцевих бюджетів Дубенського району  залишається податок на доходи фізичних осіб, який сплачено у сумі 203,8 млн гривень.

 

Також у числі бюджетоформуючих складових розвитку територіальних громад – єдиний податок у розмірі 63,9 млн гривень, що у порівнянні з відповідним періодом минулого року більше на 19,6 млн гривень. А також майнові податки  : це плата за землю – майже 31,8 млн гривень, податок на нерухоме майно – 12,3 млн гривень та транспортний податок- понад 218 тис гривень. 

 

Крім того, до місцевого бюджету надійшло 3,7  млн гривень акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів, 4  млн гривень рентної плати за використання природних ресурсів,  6,3 млн гривень податку на прибуток тощо.

 

Одним із головних аргументів щодо сплати податків є той факт, що ці кошти будуть спрямовані на розвиток та фінансування програм та проектів на місцевому рівні, підтримку інфраструктури, соціальних послуг, культурних та спортивних заходів та інших потреб, в т.ч. армії, які звичайно наближатимуть нас до Перемоги.

Про застосування РРО/ПРРО платниками єдиного податку

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що платники єдиного податку (крім першої групи) при здійсненні розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО на загальних підставах.

Впровадження фіскалізації розрахунків для платників є не лише зручним інструментом для обліку отриманих доходів, а й надає їм можливість підтвердити бажання працювати відкрито та чесно. Зазначене є надзвичайно важливим у відносинах України із закордонними партнерами та є запорукою успішності євроінтеграційних процесів в Україні.

На сьогодні у складний для України час повернення української економіки на довоєнний рівень можливе за умови неухильного дотримання платниками податків вимог чинного законодавства України.

Зауважимо, що платникам не слід зважати на міфи щодо складності використання РРО/ПРРО у своїй діяльності та фіскалізації через них отриманих доходів.

Звертаємо увагу всіх платників податків, що добровільне виконання вимог законодавства у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зокрема, Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», вбереже суб’єктів господарювання від штрафних (фінансових) санкцій.

Разом з цим, акцентуємо увагу, що виконання вимог законодавства податкової сфери є обов’язком кожного громадянина нашої держави, тому сподіваємося на правову свідомість суб’єктів господарювання та належне і добросовісне виконання ними обов’язків платника податків.

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або у безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані, зокрема, проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через РРО/ПРРО із наданням відповідних розрахункових документів.

За користування надрами платники Дубенщини сплатили до бюджету 637 тис гривень

Впродовж січня-квітня 2024 року за користування надрами для видобування корисних копалин платники податків Дубенського району до бюджетів всіх рівнів сплатили 637 тис гривень рентних платежів. Це на 108 тис гривень більше, ніж за аналогічний період 2023 року.

 

Із загальної суми надходжень 412 тис гривень надійшло до державного бюджету (+ 42 тис гривень до відповідного періоду  минулого року), а 225 тис гривень було зараховано до місцевого бюджету (+ 66 тис гривень до січня - квітня  2023 року).

 

Платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин (далі – Рента) є суб’єкти господарювання, у тому числі громадяни України, іноземці та особи без громадянства, зареєстровані відповідно до закону як підприємці, які набули права користування об'єктом (ділянкою) надр на підставі отриманих спеціальних дозволів на користування надрами в межах конкретних ділянок надр (далі – Ділянка) з метою провадження господарської діяльності з видобування корисних копалин, у тому числі під час геологічного вивчення (або геологічного вивчення з подальшою дослідно-промисловою розробкою) в межах зазначених у таких спеціальних дозволах об’єктах (ділянках) надр (п.п. 252.1.1 п. 252.1 ст. 252 Податкового кодексу України .

Громадяни-власники сільськогосподарських угідь мають право на звірку щодо нарахованого МПЗ

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» для платників податків-фізичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, введено поняття мінімального податкового зобов’язання (далі –  МПЗ). 

 

Платниками у частині мінімального податкового зобов'язання є резидент, який володіє та/або користується (орендує (суборендує), на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь (п.п. 162.1.1 1 п. 162.1 ст. 162 Кодексу). 

 

Варто врахувати, що сплата МПЗ - обов’язкова як для юридичних, так і фізичних осіб. Кошти сплаченого МПЗ зараховують до бюджету громади, на території якої знаходиться земельний наділ. 

 

Звертаємо увагу, що фізичні особи-землевласники та землекористувачі, які отримали податкові повідомлення-рішення про сплату мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ), можуть провести звірку з питань достовірності нарахувань у державних податкових інспекціях району за місцем своєї податкової адреси. 

 

Для якісної звірки варто надати фахівцю податкової служби правовстановлюючі документи на землю, або копії договорів, що підтверджують відчуження чи передачу майна.

 

Також провести звірку можна скориставшись електронними сервісами податкової служби.

 

Для переходу з загальної системи оподаткування на спрощену з 3 кварталу 2024 року необхідно подати заяву до 15 червня поточного року

Головне управління ДПС у Рівненській області  нагадує, що суб’єкти господарювання мають право перейти із загальної системи оподаткування на спрощену. Щоб перейти на сплату єдиного податку з 3 кварталу 2024 року потрібно подати до ДПС заяву про перехід на спрощену систему оподаткування та розрахунок доходу за попередній календарний рік не пізніше 14 червня 2024 року.

Таку заяву, за бажанням платник може подати у зручний в електронній формі за допомогою електронного кабінету платника. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС. Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Нагадаємо, порядок переходу на спрощену систему оподаткування визначено ст. 298 Податкового кодексу України. Суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. При цьому такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року. До поданої заяви, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 № 308 додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь