Привільненська громада

Рівненська область, Дубенський район

Громади Дубенського району отримали майже 246 тис гривень транспортного податку

Дата: 07.06.2024 15:15
Кількість переглядів: 35

Фото без опису

З початку поточного року до бюджетів територіальних громад Дубенського району платниками податків перераховано 245,7 тис гривень транспортного податку, що більше надходжень відповідного періоду 2023 року на 51,2 відсотки.

 

З усієї суми надходжень 158,4 тис гривень податку перерахували сплатили юридичні особи. Громадяни – власники елітних автомобілів сплатили 87,3 тис гривень транспортного платежу. 

 

Нагадаємо, платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п'яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2024 році – 2 млн 662,5 тис. грн).

 

Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 тис. грн за кожен легковий автомобіль, що є об'єктом оподаткування. 

 

Загалом у цьогорічному переліку авто, що підлягають під оподаткування, 184 моделі таких марок, як Aston Martin, Audi, Bentley, BMW, Caddilac, Jaguar, Land Rover, Lexus, Maserati, Mersedes-Benz, Porshe, Rivian, Tesla.

З початку року платники Дубенщини перерахували до місцевих бюджетів 14 млн грн податку за нерухомість

За п’ять місяців 2024 року до місцевих бюджетів надійшло 14 млн гривень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Проти суми податку, що була перерахована за аналогічний період минулого року, нинішні надходження зросли на більш ніж 4,4 млн гривень або на 46,4 відсотки.

Із загальної суми плати за нерухомість юридичні особи перерахували на розвиток територіальних громад 8,5 млн гривень.

Жителі району сплатили за нерухомість протягом п’яти місяців цього року 5,5 млн гривень цього платежу.

Нагадаємо, надходження від податку на нерухоме майно у повній сумі спрямовуються до місцевих бюджетів, тож є одним з важливих бюджетоформуючих платежів громад. Ставку податку на нерухомість встановлюється органами місцевого самоврядування залежно від типу об’єктів та їх місцезнаходження у відсотках до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року, та не може перевищувати 1,5 відсотка за 1 квадратний метр.

Наразі громадяни можуть звертатись до Центрів обслуговування платників за місцем податкової адреси  (реєстрації) для проведення звірки щодо нарахованої суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Звертаємо увагу громадян, що якщо ж громадяни мають електронний ключ, то переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення можна в Електронному кабінеті (https://cabinet.tax.gov.ua/), або скориставшись мобільним додатком «Моя податкова».

Нюанси опису майна платника податків, що має податковий борг

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що акт опису майна складається з моменту виникнення права податкової застави. 

 

Згідно з п. 89.1 ст. 89 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) право податкової застави виникає:


     у разі несплати у строки, встановлені ПКУ, суми грошового зобов’язання, самостійно визначеної платником податків у податковій декларації, – з дня, що настає за останнім днем зазначеного строку (п.п. 89.1.1 п. 89.1 ст. 89 ПКУ);


     у разі несплати у строки, встановлені ПКУ, суми грошового зобов’язання, самостійно визначеної контролюючим органом, – з дня виникнення податкового боргу (п.п. 89.1.2 п. 89.1 ст. 89 ПКУ);


     у випадку, визначеному в п. 100.11 ст. 100 ПКУ, – з дня укладання договору про розстрочення, відстрочення грошових зобов’язань.


Відповідно до п. 89.3 ст. 89 ПКУ майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису.


До акта опису включається ліквідне майно, яке можливо використати як джерело погашення податкового боргу. 


Опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу, яке пред’являється платнику податків, що має податковий борг. 


Акт опису майна, на яке поширюється право податкової застави, складається податковим керуючим у порядку та за формою, що затверджені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

 
Звертаємо увагу, що відмова платника податків від підписання акта опису майна, на яке поширюється право податкової застави, не звільняє такого платника податків від поширення права податкової застави на описане майно. У такому випадку опис здійснюється у присутності не менш як двох понятих.

Щодо подання декларації у разі ліквідації підприємницької діяльності

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що  відповідно  до п. 177.11 ст.177 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) фізичні особи, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням, подають податкову декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, в якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності, у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду.

Отже, подавати  податкову декларацію про майновий стан і доходи необхідно протягом 20 календарних днів після закінчення місяця, у якому відбулося таке припинення.

У разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь