Привільненська громада

Рівненська область, Дубенський район

На Дубенщині зростають надходження з плати за землю

Дата: 04.07.2024 10:26
Кількість переглядів: 73

Фото без опису

За підсумками першого півріччя 2024 року громади Дубенського району отримали в розпорядження 49,2 млн гривень плати за землю. Ця сума на 5,5  млн гривень перевищує аналогічні показники минулого року.

Зокрема, у звітному періоді юридичні особи сплатили до місцевих бюджетів 40,2 млн гривень плати за землю, та 9 млн гривень земельного податку перерахували до бюджетів громад фізичні особи-землевласники та землекористувачі.

Нагадуємо, що бюджетна стабільність кожної територіальної громади, її соціально-економічний розвиток і спроможність долучатися до проєктів оборонного характеру залежить від податкової дисципліни кожного платника.

Оскільки чимало власників землі та нерухомості у минулі роки допустили податковий борг із майнових податків, пропонуємо громадянам відвідати Центр обслуговування платників  за місцем своєї податкової адреси і перевірити наявність заборгованості перед місцевим бюджетом.

 

Актуальну податкову інформацію, зокрема щодо реєстраційних даних, нарахованих податків і наявності податкового боргу можна дізнатися онлайн у мобільному застосунку «Моя податкова».

До місцевих бюджетів Дубенщини з початку року надійшло 290 тис гривень транспортного податку

Протягом шести місяців 2024 року платниками транспортного податку Дубенського району перераховано до бюджетів місцевих громад 290 тис гривень. Порівняно з січнем–червнем 2023 року надходження збільшились на 85 тис. гривень, або 41,4 відсотка.

Зокрема, більша частина від цієї суми надійшла від юридичних осіб – 165 тис гривень, решта – 125 тис гривень сплачена фізичними особами. 

Звертаємо увагу, що фізичні особи – платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем реєстрації) для проведення звірки даних щодо:  

а) об’єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку;  

б) розміру ставки податку;  

в) нарахованої суми податку.  

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів (зокрема, документів, що підтверджують право власності на об’єкт оподаткування, перехід права власності на об’єкт оподаткування), контролюючий орган за місцем реєстрації платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення.  

Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).  

Щодо використання КОРО або резервного РРО у разі виходу з ладу РРО

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що Відповідно до ст. 5 Закону України від 06 липня 1995року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами і доповненнями (далі – Закон № 265), на період виходу з ладу реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО) та здійснення його ремонту або у разі тимчасового, не більше 7 робочих днів, відключення електроенергії проведення розрахункових операцій здійснюється з використанням книги обліку розрахункових операцій та розрахункової книжки або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного РРО.


Пунктом 2 ст. 14 Закону № 265 передбачено, що у разі виходу з ладу РРО центри сервісного обслуговування зобов’язані забезпечувати відновлення його роботи протягом 7 робочих днів.


У разі незабезпечення центром сервісного обслуговування гарантійного ремонту РРО не пізніше сьомого робочого дня з дня прийняття в ремонт РРО ввести в експлуатацію належним чином зареєстрований на суб’єкта господарювання резервний РРО (п. 4 ст. 14 Закону № 265).

Про право на ПСП фізичній особі, яка працює неповний робочий день

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що   відповідно до п. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями платник податку на доходи фізичних осіб має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.


У 2024 році розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, становить 4240,00 грн.


Тобто, фізична особа, яка працює неповний робочий день, має право на податкову соціальну пільгу за умови, якщо розмір її заробітної плати не перевищує граничного розміру для отримання податкової соціальної пільги.

Порядок обчислення податку на нерухомість при зміні протягом року власника нерухомості – фізособи

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що відповідно до п.п. 266.3.2 п. 266.3 ст. 266 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) база оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.


Згідно з п.п. 266.8.1 п. 266.8 ст. 266 ПКУ у разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника - починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

 

Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності об’єкт нерухомості (п.п. 266.8.2 п. 266.8 ст. 266 ПКУ).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь